Scroll Top

Zelf een pin maken voor op Pinterest met Canva – doe je zo

Een Pinterest-pin maken wordt een fluitje van een cent met het online bewerkingsprogramma Canva. Pinterest-pins speciaal gemaakt voor dit platform zijn belangrijk om op te vallen en meer kliks te krijgen. Zelf een pin maken is helemaal niet zo moeilijk, maar er is wel een aantal punten waar je op moet letten. Welke dat zijn vertel ik je in dit stappenplan pin maken.

pinterest canva

Inhoud

Canva Tutorial (video)
Berichten geschikt voor Pinterest
Gratis bewerkingsprogramma voor Pinterest-afbeeldingen
Juiste formaat voor Pinterest
Afbeeldingen geschikt voor Pinterest
Pinterest-afbeeldingen met tekst maken
Pinterest-beschrijving

Canva tutorial zelf een pin maken (video)

Onder deze video met uitleg hoe je een Pinterest-pin in Canva maakt, staat de uitleg ook in tekst en afbeeldingen.

Berichten geschikt voor Pinterest

Wil je zelf dingen op Pinterest zetten en aan de slag om Pinterest-pins te maken, dan is het belangrijk dat je eerst kijkt welke van jouw berichten geschikt zijn voor Pinterest. Het is geen enkel probleem om pins te maken voor oude posts van je website of blog, maar ga wel voor de zogenaamde evergreen berichten. Dit zijn berichten die over een paar maanden* of zelfs jaar ook nog interessant zijn om te lezen. In welke berichten beantwoord je een vraag of los je een probleem op? Pinterest is een visuele zoekmachine en gebruikers zijn op zoek naar oplossingen, ideeën en inspiratie. Kies dus voor berichten die deze dingen aan een gebruiker kunnen geven.

* Met uitzondering van seizoensgebonden berichten, die zijn vaak over een paar maanden niet meer interessant, maar volgend jaar weer wel.

Gratis bewerkingsprogramma voor Pinterest-afbeeldingen

Je kunt natuurlijk gewoon alle foto’s uit een bericht bewaren op Pinterest en er het beste van hopen. Maar het werkt beter, én je krijgt meer kliks, als je een speciale afbeelding voor Pinterest maakt. Gebruik hiervoor een bewerkingsprogramma, zoals bijvoorbeeld Canva. Er zijn vele bewerkingsprogramma’s beschikbaar, maar in dit artikel heb ik voor Canva gekozen, omdat het makkelijk te gebruiken is en er een goede gratis versie is.

Zelf een pin maken voor Pinterest kun je helemaal zelf doen; begin met een leeg project of gebruik een sjabloon. In Canva kun je veel verschillende sjablonen vinden, voor verschillende toepassingen en in verschillende formaten. Zo ook voor Pinterest. Pas het sjabloon wel altijd aan naar je eigen huisstijl.

Juiste formaat voor Pinterest

Volgens Pinterest zelf is het ideale formaat voor een pin 1000 bij 1500 pixels. Maar langere pins kunnen ook werken, je kunt tot 1000 bij 2100 pixels gaan. Het standaard Pinterest-formaat in Canva is 1000 bij 1500 pixels, wat hetzelfde is als de verhouding 2:3.

Een pin maken in Canva met een andere verhouding dan de standaard Pinterest Graphic doe je door voor ‘Custom dimensions’ te kiezen. Dit kun je kiezen in de dropdown die verschijnt als je op de knop ‘Create a design’ klikt.

pinterest graphic canva custom dimensions

Afbeeldingen geschikt voor Pinterest

Goede Pinterest-plaatjes maken doe je niet met stock-afbeeldingen die vaak gebruikt worden. Eigen afbeeldingen (foto’s die je zelf gemaakt hebt) hebben de voorkeur; die zijn uniek en zullen het Pinterest-algoritme niet in de war brengen. Uiteraard is het ook belangrijk om mooie en scherpe foto’s te gebruiken. Is fotografie niet jouw sterkste kant, dan kun je kiezen voor betaalde stock-foto’s. Dan is de kans dat de afbeelding al eerder gebruikt is op Pinterest een stuk kleiner. Tot slot heb je nog de mogelijkheid om alleen tekst op een pin te gebruiken.

Een afbeelding uploaden in Canva doe je als volgt:

  1. Open een design
  2. Klik op ‘Uploads’ in de werkbalk aan de linkerkant van het scherm
  3. Klik bovenaan op de knop met de tekst ‘Upload an image’
  4. Selecteer een afbeelding en klik op ‘Open’ of ‘Openen’
  5. De zojuist gekozen afbeelding verschijnt nu tussen de afbeeldingen die al eerder geüpload zijn

Canva biedt ook veel stock foto’s aan die je kunt gebruiken. Als je een gratis abonnement hebt kun je een aantal foto’s gebruiken (maar dit raad ik af omdat deze gratis foto’s al heel veel gebruikt worden op Pinterest). Bij Canva Pro (iets meer dan 10 euro per maand) krijg je toegang tot 400.000 foto’s en illustraties die je kunt gebruiken in je ontwerpen. En dan heb je ook nog de premium foto’s. Die kun je per stuk betalen (meestal kosten deze foto’s 1 euro) of je kunt een extra abonnement nemen om toegang te krijgen tot alle premium foto’s.

verschillende soorten fotos canva

De Canva foto’s kun je onder andere bekijken door op ‘Photos’ te klikken in de werkbalk aan de linkerkant van het scherm, als je een design geopend hebt. Klik op de foto die je wilt gebruiken en hij verschijnt vanzelf in je ontwerp. Als je een watermerk op de foto ziet, betekent dit dat je er voor moet betalen.

Vervolgens kun je de grootte van de afbeelding bewerken door op de witte rondjes en streepjes aan de zijkant van de afbeelding te klikken en deze te verslepen. Het fijne aan Canva is dat de verhoudingen goed blijven. Je krijgt dus geen rare afbeeldingen die uit proportie zijn. Als je dubbelklikt op de foto dan kun je de afbeelding verschuiven en zo een ander stukje van de foto zichtbaar maken in je ontwerp.

Canva afbeelding verschuiven

Pinterest-afbeeldingen met tekst maken

Een goede, prikkelende tekst op een Pinterest-afbeelding is het geheim om meer kliks te krijgen. Je kunt natuurlijk voor de titel van je bericht gaan, maar dit is niet altijd de beste optie. Probeer iets te bedenken dat niet te veel weggeeft en ondertussen nieuwsgierig maakt, maar maak het niet té vaag. En zorg alsjeblieft dat de tekst goed leesbaar is.

Tekst toevoegen in Canva doe je als volgt:

  1. Je had het waarschijnlijk al geraden: in de werkbalk zit ook een optie ‘Text’. Klik hier op.
  2. Klik eenmaal op één van de opties om een tekstblok toe te voegen aan je ontwerp.
  3. Als er een rechthoek om de tekst heen staat, betekent dit dat deze tekst geselecteerd is en dat je deze kunt bewerken. Bovenaan is een balk met opties verschenen. Wil je een ander tekstblok bewerken, klik er dan op om deze te selecteren.

In de balk met opties kun je het lettertype, de lettergrootte en de kleur van de letters aanpassen. Er is ook een knopje waarmee je alle tekst in een keer in hoofdletters zet.

tekst aanpassen canva

Vergeet ook niet de naam van je website of het adres op de afbeelding te plaatsen.

Je kunt alle tekst verslepen en bewerken tot je tevreden bent. Dan is het tijd om de afbeelding op te slaan. Dit doe je via de Download-knop rechtsboven; te herkennen aan een pijl naar beneden met een streep eronder. Sla op als PNG of JPG.

Wil je meer leren over het maken van goede Pinterest-pins? In het e-book Pin-afbeeldingen ontwerpen voor Pinterest heb ik alles opgeschreven wat je moet weten over het maken van pin-afbeeldingen die meer bezoekers naar je site zullen trekken. Meer informatie

preview e-book pinterest-afbeeldingen maken

Pinterest-beschrijving

De pin kun je vervolgens zelf uploaden in Pinterest of toevoegen aan het desbetreffende bericht op je website en vanaf daar bewaren (meer informatie over pins bewaren vind je in het bericht Verschillende manieren om een Pinterest-pin te bewaren).  In beide gevallen heb je ook nog een goede pin-beschrijving nodig. Beschrijf in twee tot vier zinnen waar het bericht over gaat. Probeer hier zoveel mogelijk relevante zoekwoorden in te gebruiken. Vergeet ook niet te vermelden voor wie de pin bedoeld is (bijvoorbeeld kinderen, moeders, ondernemers).


Gratis printable met tips voor goede Pinterest-pins

En nog veel meer Pinterest tips:


 

Bewaar voor later op Pinterest:

zelf een pin maken pinterest

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge