Scroll Top

Verschillende manieren om een Pinterest pin te bewaren

Een Pinterest pin bewaren kun je doen via de Pinterest-browserknop (een extensie), de Pinterest-bewaarknop, de pinmaker of via een planningstool, zoals Tailwind. Welke manier het beste is? Dat hangt af van wat je nodig hebt. Gaat het jou om snelheid of wil je meer controle hebben over de pin? Na het lezen van dit bericht weet je precies welke optie je wanneer moet gebruiken.

pinterest pin bewaren

Er zijn verschillende manieren om een pin van je website of blog in Pinterest te krijgen. Er is niet echt één beste manier, alle manieren hebben hun eigen voor- en nadelen. Welke methode voor jou het beste werkt, is afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Pinterest-browserknop

Dit is mijn favoriete manier van pins bewaren. Via een browser extensie kun je op een makkelijke en snelle manier een pin bewaren, ook als de website in kwestie geen Pinterest-bewaarknop heeft ingesteld. Als je de Pinterest-browserknop gebruikt, zie je ook de afbeeldingen die verborgen staan op de pagina.

Als je rechtsboven op het Pinterest-icoontje klikt, wat in je browser verschijnt na het installeren van de plugin, dan krijg je alle afbeeldingen op die pagina te zien die pinbaar zijn. Daar kies je er eentje van uit en dan krijg je een scherm te zien waar je de beschrijving eventueel nog kunt aanpassen en je een bord kunt kiezen. Zodra je op een bord klikt, is de pin bewaard, met gelijk de juiste link naar de pagina in kwestie erachter. Je moet hier wel opletten dat je op de juiste pagina zit, en niet bijvoorbeeld op een homepage of overzichtspagina, anders wordt die URL gebruikt om achter de pin te plakken.

Iedereen kan deze plugin installeren en gebruiken. Daarom is het zo belangrijk om altijd een data-pin-description of in ieder geval een alt-tekst ingevuld te hebben bij een afbeelding. Zo kun je bepalen welke beschrijvingstekst er bij een pin komt te staan. Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen dit voor je in gaan vullen en een pin zonder beschrijving is gewoon zonde. Of ze vullen wel wat in, maar niet wat jij graag zou willen. Nu kan deze tekst natuurlijk altijd aangepast worden, maar als er al wat ingevuld staat, is deze kans kleiner. Mensen zijn liever lui dan moe 😉

Eén van de nadelen van deze extensie is dat je geen titel op kunt geven voor de pin. Hij pakt automatisch de titel van de pagina. Maar soms wil je een bepaalde afbeelding van een pagina een andere titel meegeven. Voor mizflurry.nl heb ik laatst bijvoorbeeld een post gemaakt met hierin 5 knutselwerkjes. Voor iedere knutsel heb ik een aparte pin gemaakt, maar de titel van de pagina is “5x herfst knutselen met kleuters”. Boven de pin van een herfstboom knutselen, wil ik liever de tekst “herfstboom knutselen” in plaats van de titel van de pagina. De titel van een pin helpt natuurlijk ook weer mee om gevonden te worden in Pinterest. Wil je liever een eigen titel opgeven, dan kun je beter de optie pinmaker gebruiker (zie hieronder).

Pinterest raadt het gebruik van Chrome of Firefox aan. De Pinterest-browser-plugins kun je downloaden via onderstaande links:

Chrome: Pinterest save button

Firefox: Save button for Pinterest

Pinterest-bewaarknop of deelknoppen

De Pinterest-bewaarknop kun je als site-eigenaar installeren op je site of blog en zorgt ervoor dat mensen een kleine Pinterest-badge zien als ze met hun muis over een afbeelding gaan. Of er een keer op tikken als ze op een mobiel apparaat je site bezoeken. Hoe je deze installeert, kun je lezen in dit bericht: Pinterest-bewaarknop installeren.

Het gebruik van de Pinterest-bewaarknop geeft hetzelfde scherm als de browser extensie: je kunt dus de beschrijving aanpassen en een bord kiezen.

Natuurlijk kun je een pagina ook bewaren in Pinterest door een deelknop te gebruiken. Deze deelknop staat meestal tussen andere social media deelknoppen boven- of onderaan een bericht. Ik ben niet zo’n fan van de standaard deelknoppen, omdat ze meestal de bovenste afbeelding van een bericht pakken. Dit is vaak een liggende afbeelding en dus minder geschikt als Pinterest-pin. Dit is niet bij alle soorten deelknoppen het geval en het is dus zeker even de moeite om te bekijken hoe dit bij jouw site zit. Een plugin die dit probleem oplost is: Simple Share Buttons.

Pinterest pin bewaren via de pinmaker

Hierboven noemde ik de pinmaker al even. Een pin bewaren via de pinmaker is iets meer werk, maar heeft ook wat meer mogelijkheden, zoals een afbeelding gebruiken die niet in je blogbericht staat en de titel aanpassen.

Pin maken via de website

De pinmaker vind je in Pinterest zelf. Je komt er door op het witte plusje in een rode cirkel, naast je profielnaam rechtsboven, te klikken. Vervolgens krijg je onderstaand scherm te zien:

pinterest pin bewaren - pinmaker

Zoals je ziet, kun je hier de pin een eigen titel geven. Je hebt de mogelijkheid om een afbeelding te uploaden of er een van een pagina te kiezen. Dat laatste doe je door op de knop met de tekst “Bewaren vanaf website” te klikken. Hier vul je vervolgens het adres van de pagina die je wilt bewaren in. Dan krijg je een scherm te zien waar je een afbeelding kunt kiezen. De URL naar de website wordt ook gelijk voor je ingevuld. Als je een afbeelding uploadt, dan moet je zelf even de URL waar de pin naar verwijst in het desbetreffende veld plakken.

Vul verder nog een titel in, een pinbeschrijving en kies het bord waar je de pin op bewaard wilt hebben. Dan kun je op bewaren klikken en ben je klaar. Wel wat meer werk dan de browser- of bewaarknop, maar je hebt wel meer controle over de pin.

Pin maken via de app

Ook via de app kun je een pin maken. Deze heeft zelfs nog een extra functie; namelijk het later publiceren van je pin. Ja, Pinterest biedt zelf ook de mogelijkheid om pins in te plannen 🙂

Het toevoegen van een pin via de app gebeurt ook via een plusje, helemaal rechtsboven. Tik hier op en kies vervolgens “Pin”. Je moet nu eerst een foto kiezen, maar ook hier kun je een foto van een pagina selecteren. Tik hiervoor op het wereldbolletje. Vervolgens kun je hier ook weer een titel, beschrijving en link toevoegen. En dus aangeven wanneer je wilt dat de pin gepubliceerd wordt, bij Plandatum. Als je op Volgende drukt, kun je het bord selecteren waarop je de pin wil bewaren.

pinterest pinmaker app inplannen

Via een tool, zoals Tailwind

Natuurlijk kun je ook nog pins bewaren via een planningstool. De meeste gebruikte en bekende tool hiervoor is Tailwind (via deze affiliate link kun je Tailwind een maand gratis uitproberen). Bij je drafts kun je hier een of meerdere foto’s tegelijk uploaden, die je vervolgens kunt voorzien van een beschrijving. Als je deze manier gebruikt, let er dan op dat je ook de Pin Source URL aanpast; deze zal standaard linken naar de homepage van je blog. Pas deze aan naar de pagina waar de pin over gaat.

Vervolgens kun je de pin direct inplannen op meerdere borden. Dit is dus een hele snelle manier om meerdere nieuwe pins de wereld in te krijgen. Helaas kun je hier ook niet de titel van een pin aanpassen, dat kan alleen via de pinmaker.Zoals je kunt zien zijn er verschillende manier om een Pinterest pin te bewaren. Zelf gebruik ik voornamelijk de Pinterest-browserknop om nieuwe pins te bewaren. Via deze optie (en trouwens ook de opties waarbij je een URL opgeeft) krijg je alle pinbare afbeeldingen op een pagina te zien. Dus ook de afbeeldingen die verborgen zijn, maar wel speciaal voor Pinterest ontworpen zijn. Als ik een specifieke titel op wil geven, gebruik ik de pinmaker. 

Bewaar voor later op Pinterest:
pinterest pin bewaren pinterest pinterest pin eigen titel

Opmerkingen (4)

Ik zoek een manier om meerdere foto’s tegelijkertijd vanuit mijn computer te uploaden naar Pinterest. Kan dit?

Hoi Esmeralda, dit is mogelijk via de optie “pin maken”. Deze vind je in de zakelijke hub onder “Maken”. Als je hier links zo vaak op het plusje klikt als het aantal foto’s dat je wilt toevoegen en je vervolgens deze foto’s naar deze pagina sleept, dan wordt iedere lege pin met een afbeelding gevuld. Succes!

Waarom is de tekst onder de foto verdwenen? Daar kon je vroeger nog wel tekst eronder zetten. Soms veranderde ik de tekst voor mijn eigen pinterestpagina of voegde hier iets aan toe. Dit is al lange tijd verdwenen en vind ik echt jammer. Want je kunt over het algemeen wel aan de foto zien waar het over gaat. Nu moet je er dus een tekst bij schrijven en dat geeft een heel druk uiterlijk. En doe ik liever niet.

Hoi Josien, dat weet ik ook niet helaas. Ik vind het ook jammer. Ik had nog hoop dat deze functionaliteit vanzelf weer terug zou komen, maar het is inderdaad al een hele tijd, dus ik ben bang van niet. Wellicht dat de helpdesk van Pinterest deze vraag voor je kan beantwoorden. Succes! Take care, Fleur

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge