Scroll Top

Affiliate marketing op Pinterest – zo pak je dat aan

Affiliate pins zijn een manier om geld te verdienen met Pinterest. Regelmatig krijg ik vragen over affiliate marketing op Pinterest, vooral over affiliate pins. Mag je ze wel of niet gebruiken, hoe gebruik je ze, kun je verkorte url’s gebruiken? In dit bericht ga ik deze vragen beantwoorden en vertellen waar je op moet letten als je affiliate links wilt gebruiken. Ook deel ik mijn visie op het gebruik van affiliate marketing in combinatie met Pinterest.

pinterest affiliate marketing


Inhoudsopgave
Wat is een affiliate pin?
Voordelen affiliate pins
Nadelen affiliate pins
Plaats affiliate links op een pagina of in een blogpost
Toch affiliate pins op Pinterest gebruiken? Let dan hier op
Samenvatting

Deze blogpost is ook beschikbaar als video:

Wat is een affiliate pin?

Een affiliate pin is een pin op Pinterest met hierachter een affiliate link. Een affiliate link verwijst direct naar een verkoopsite, zoals bijvoorbeeld een website als bol.com of Amazon. Maar hij kan ook verwijzen naar de verkooppagina van een dienst. Als iemand via jouw link wat koopt, krijg je een deel van de opbrengst.

Het toevoegen van een affiliate link achter een Pinterest-pin doe je door de pin te bewerken en de link te plakken in het veld “Website”. Zo’n link maak je bijvoorbeeld in het affiliate programma.

Pinterest affiliate marketing link aanpassen

Voordelen affiliate pins

Het is snel. Je hoeft alleen maar een pin-afbeelding te maken, een beschrijving in te vullen, de affiliate link te plakken en een bord te kiezen. Je hoeft geen hele blogpost te schrijven met alles wat daarbij komt kijken.

De conversion rate is waarschijnlijk hoger, omdat mensen maar één keer hoeven te klikken. Ze zitten gelijk op de site waar ze iets kunnen kopen en worden niet meer afgeleid, zoals op een website of in een blogpost wel kan gebeuren. Je hebt dan in ieder geval je cookie.

Nadelen affiliate pins

Dat mensen gelijk naar de verkoopsite gestuurd worden, kan ook een nadeel zijn. Veel mensen vinden het irritant om naar een verkoopsite gestuurd te worden als ze verwachten naar een website of blog te gaan. Dit zorgt voor een slechte gebruikerservaring.

Daarnaast zijn er ook wat mensen die affiliate links gewoon heel stom vinden (vraag me niet waarom). Die ben je helemaal kwijt zodra ze op zo’n link geklikt hebben zonder dat ze dat van tevoren wisten.

Maar wat ik het grootste nadeel vind aan affiliate pins is dat je geen controle meer hebt over de link zodra deze opnieuw op Pinterest bewaard wordt. Je kunt de link van je eigen pin(s) aanpassen, maar dan houdt het op. De url achter de repins verandert niet mee.

Als er iets verandert bij het affiliate programma, heb je een probleem. Het product kan bijvoorbeeld uit de collectie gehaald worden. Of het affiliate programma kan stoppen of verhuizen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de pin een dode link krijgt die niet verwijst naar wat er beloofd is. Dit is ook weer slecht voor de gebruikerservaring.

Het is ook nog mogelijk dat het programma de voorwaarden verandert. Het zou kunnen dat het dan niet meer toegestaan is om links op social media of specifiek Pinterest te delen. En dan heb je ook weer een probleem.

Je niet houden aan de voorwaarden kan ervoor zorgen dat je uit het programma wordt gezet. En je kunt je eigen pins wel wijzigen of verwijderen, maar alle repins, inclusief link met jouw unieke code er in, blijven staan.

pinterest affiliate marketing nadelen

Plaats affiliate links op een pagina of in een blogpost

Om deze redenen kun je affiliate links beter op een pagina of in een blogpost zetten en hier een mooie pin bij maken. Zo hou je de controle over de links, die kun je in dit geval namelijk altijd aanpassen.

Bij het verbeteren van oude blogs op www.mizflurry.nl loop ik namelijk regelmatig tegen het feit aan dat een product uit collectie is of dat er inmiddels een beter product beschikbaar is.

In een artikel heb je ook de gelegenheid om duidelijk te maken dat de bezoeker op een affiliate link gaat klikken. (Dit kun je natuurlijk ook in de pin-beschrijving zetten, maar niet iedereen leest die voordat ze klikken.) Deze duidelijkheid en transparantie is belangrijk voor de vertrouwensband met de bezoeker en verhoogt de kans op terugkerende bezoekers en terugkerende aankopen.

Je kunt eventueel de afbeeldingen van de producten, die je promoot in het bericht, in je bericht zetten en deze bewaren op Pinterest. Controleer wel eerst even of je de afbeeldingen mag gebruiken in de voorwaarden van het programma.

pinterest-affiliate marketing pagina blogpost

 

Toch affiliate pins op Pinterest gebruiken? Let dan hier op

Pinterest affiliate marketing – tip 1

Zorg dat het mag volgens de voorwaarden van het affiliate programma. Volgens de stijlgids van bol.com moet je bijvoorbeeld onder andere 500 volgers op Pinterest hebben. En op Etsy mag je alleen eigen content delen in idee-pins (Affiliates-beleid Etsy).

Deze voorwaarden zijn voor ieder programma anders dus lees ze even goed door. Staat er niets specifiek over Pinterest? Hou dan de regels voor social media aan.

Pinterest affiliate marketing – tip 2

Vermeld in de pin-beschrijving dat het om een affiliate link gaat. Zo voldoe je aan de reclamecode voor social media, waarbij reclame duidelijk moet zijn als reclame. Stichting Reclame Code heeft op hun site nog niets over Pinterest staan, maar wel over reclame via afbeeldingen op social media. Hier valt Pinterest ook onder.
Je kunt dit doen door tussen haakjes (affiliate link) toe te voegen of door een van de volgende hashtags te gebruiken:

#ad
#affiliate ad
#adv
#spon
#collab
#partner(ship)

Pinterest affiliate marketing – tip 3

Houd je aan de Pinterest-regels. Zo mag je geen producten aanprijzen als drugs, alcohol, tabak, vuurwapens of ander schadelijk materiaal. Ook wil Pinterest graag dat de ontvangstpagina klopt met wat er op de pin staat.

En gebruik geen url-verkorter. Ten eerste mag dit niet volgens de voorwaarden van Pinterest zelf. Vooral bij het gebruik van bit.ly kun je op dit moment problemen ervaren. Ten tweede draagt dit ook niet bij aan de transparantie voor de gebruiker. Meer informatie: Pinterest communityrichtlijnen.

Pinterest affiliate marketing – tip 4

Bewaar niet alleen maar affiliate pins op je borden. Wissel ze af met een flinke dosis gewone pins, anders kun je spammerig over komen.

pinterest affiliate marketing 4 tips

Succesverhaal: Explosieve Groei dankzij Pinterest

Een van mijn klanten, gespecialiseerd in affiliate marketing, besloot vorig jaar (zomer 2022) om Pinterest in te gaan zetten als een kanaal om hun bereik te vergroten. Ze waren op zoek naar effectieve manieren om meer verkeer naar hun site te leiden. Ik heb voor hen het account geoptimaliseerd en sindsdien beheer ik het account en voer ik een consequente pinstrategie uit. Het resultaat na slechts één jaar? Een verbluffende toename van 1440% in uitgaande kliks. Dit succesverhaal benadrukt de kracht van Pinterest voor affiliate marketeers en het potentieel dat het biedt wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Ook nog in 2023.

Plan een online call met mij

Wil je meer weten over hoe je Pinterest effectief kunt inzetten voor affiliate marketing of je bedrijf? Plan dan een online call met mij in. Samen kunnen we kijken naar de beste strategie voor jouw specifieke situatie. Maak nu een afspraak!

Samenvatting

Je mag affiliate links gebruiken op Pinterest. Of je dit wilt doen of blijven doen is natuurlijk je eigen keuze en een beslissing die je zelf moet nemen. Ik adviseer je om de links te verwerken in een artikel of op een website, omdat je zo de controle houdt en niet snel de voorwaarden zult overtreden.

Wil je meer leren over Pinterest?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang handige tips en strategieën om het maximale uit Pinterest te halen:


Bewaar voor later op Pinterest:

pinterest affiliate marketing

Opmerkingen (3)

Goed om dit weer eens onder elkaar te lezen. Dat Etsy en Bol tegenwoordig voorwaarden hebben, dat wist ik nog niet. Dank voor de update!

Hi! Via Etsy mag het nu wel:
Etsy-verkopers zijn welkom om deel te nemen aan ons partnerprogramma. Het programma biedt verkopers een fantastische kans om commissies te verdienen voor het promoten van hun eigen shop en andere Etsy shops, wat de bredere Etsy community ten goede komt.

Hoi Stephanie, bedankt voor je bericht. Ik ben er even ingedoken en volgens mij mag je nog steeds geen andere Etsy shops promoten. Zie ook https://www.etsy.com/legal/affiliates/ . Ik heb het bericht aangepast. Bedankt voor het scherp houden 🙂 Take care, Fleur

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge