Scroll Top

Hoe werkt Pinterest? Lees er alles over in deze basisgids

Hoe werkt Pinterest? Pinterest is een visuele zoekmachine. Mensen kunnen via dit platform inspiratie voor gebeurtenissen in hun leven zoeken en bewaren. Het is te bereiken via een website en apps. In deze basisgids staat alle informatie die je wilt weten als Pinterest nieuw voor je is.

hoe werkt Pinterest

De volgende onderwerpen komen aan bod in dit bericht:

Hoe werkt Pinterest?
Zoeken op Pinterest
Wat is het nut van Pinterest?
Pinterest gebruiken voor blog of website
Hoe maak ik een Pinterest account aan?
Hoe maak je een Pinterest bord?
Hoe verberg je een bord op Pinterest?
Hoe pin je op Pinterest?
Een Pinterest foto toevoegen
Pinterest bewaarde pins terug vinden
Pinterest afbeeldingen downloaden
Pinterest handleiding PDF

Hoe werkt Pinterest?

Op Pinterest kun je ideeën, tips en inspiratie vinden en bewaren. Dit doe je per onderwerp op een bord. Je kunt dit zien als een digitaal prikbord. Ieder idee heeft een eigen afbeelding (pin), dus op deze manier kun je in één oogopslag zien waar het over gaat. Achter de meeste pins zit een blogbericht of websitepagina.

smartfeed pinterest

De homepage wordt ook wel de smartfeed genoemd. Dit is het eerste scherm dat je te zien krijgt, als je naar pinterest.com gaat en je inlogt. Deze pagina is gepersonaliseerd voor jou. Je ziet hier een combinatie van pins staan, gebaseerd op andere gebruikers die je volgt en termen waar je op gezocht heb. Als je hier een leuk idee tussen ziet staan, dan kun je deze pin bewaren op één van je eigen borden. Dit heet repinnen.

Via jouw account kun je jouw pins en borden terugvinden op het moment dat je eraan toe bent om het idee uit te proberen of een product te kopen.

Zoeken op Pinterest

Je kunt ook zoeken naar pins, borden en accounts. Hiervoor gebruik je de zoekbalk bovenaan het scherm. Standaard zul je zoeken op pins. Als je hier een woord intikt, verschijnen er allerlei afbeeldingen die bij deze zoekterm passen. Deze pins kun je ook weer bewaren op een van je borden. Je kunt een zoekopdracht verder verfijnen met behulp van de guided search die bij populaire zoektermen verschijnt onder de zoekbalk. Dit zijn die woorden in gekleurde vakjes.

guided search

Personen zoeken op Pinterest doe je als volgt:

Op de website zie je naast het zoekveld Alle pins staan, met daarnaast een pijltje naar beneden. Als je hier op klikt, kun je onder andere kiezen voor Personen. In de app kun je onder het zoekveld kiezen om op Personen te zoeken.

personen zoeken op Pinterest

Wat is het nut van Pinterest?

Pinterest kan heel handig zijn om dingen te plannen. Het wordt veel gebruikt bij het voorbereiden van verjaardagen, bruiloften, verhuizingen, verbouwingen, etc. Er wordt bijvoorbeeld veel gezocht op recepten, doe het zelf projecten, opvoedtips, huis- en tuininspiratie, knutselideeën, mode-inspiratie, fitnesstips, traktaties, bespaartips, fotografie en nog veel meer. Het platform wordt vooral gebruikt door vrouwen.

In onderstaande video zie wat voorbeelden van hoe het platform gebruikt wordt:

Door het visuele aspect kun je snel zien welke pins jou wel of niet aanspreken. In Google moet je de bruikbaarheid van een bericht beoordelen op woorden en dat is toch vaak wat lastiger. Een plaatje kan immers meer dan 1000 woorden zeggen. Het bewaren per onderwerp is een functionaliteit van Pinterest die het makkelijk maakt om je ideeën terug te vinden.

Gebruikt jouw doelgroep dit platform veel, dan is het een goed idee om het in te zetten voor jouw bedrijf.

Pinterest gebruiken voor blog of website

Hoe werkt Pinterest zakelijk? Veel ondernemers en bloggers gebruiken Pinterest om meer bezoekers naar hun website of blog te krijgen. Als je dit goed aanpakt, dan kan dit uitstekend werken en dagelijks voor veel bezoekers zorgen.

Hoe maak je een account aan?

Zelf dingen op Pinterest zetten kan alleen als je een account hebt. Je kunt dan afbeeldingen en berichten van anderen en van jezelf op Pinterest bewaren. Een Pinterest account aanmaken is gratis en er zitten geen addertjes onder het gras. Als je iets wilt kopen wat je via dit platform gevonden hebt, zul je natuurlijk wel moeten betalen.

Een Pinterest pagina maken doe je als volgt:

  1. Ga naar Pinterest.com
  2. Vul het formulier in of meld je aan met Facebook of Google
  3. Vervolgens krijg je een welkomstscherm te zien en wat vragen te beantwoorden. Zo kan jouw account gepersonaliseerd worden.

pinterest account aanmaken

Als je het in wilt zetten om jouw eigen website te promoten, dan heb je een zakelijk account nodig. Lees er meer over in dit bericht: zakelijk account – waarom en hoe?

Hoe maak je een Pinterest bord?

Om pins per categorie te kunnen bewaren, heb je borden nodig. Een bord aanmaken doe je als volgt:

  1. Ga naar je profiel. (Klik op je naam rechtsboven op de Pinterest-website of op je profielfoto rechtsonder in de app.)
  2. Klik of druk op Bewaard.
  3. Klik op het plusje helemaal rechts boven de eerste rij borden of in het midden onderaan in de app. Kies Bord in de dropdown die verschijnt.
  4. Vul een titel in en druk op maken.

Hoe verberg je een bord?

Bij het aanmaken van een nieuw bord kun je er gelijk voor kiezen om het bord geheim te maken en te verbergen op je profiel. Andere mensen kunnen dit bord en de ideeën die je er op bewaart dan niet zien. Behalve degenen die je toevoegt als bijdrager aan dat bord. Zo kun je bijvoorbeeld samen een verjaardag plannen, zonder dat anderen dit zien.

Bestaande borden kun je ook geheim maken. Om dit te doen ga je naar het desbetreffende bord, klik je op het potloodje om het bord te bewerken en vink je Houd dit bord geheim (site) of Verborgen bord (app) aan. Vergeet niet je wijzigingen op te slaan.

De verborgen borden staan helemaal onderaan op de pagina met borden.

Hoe pin je op Pinterest?

Een pin bewaren op Pinterest kan op meerdere manieren. Je kunt een pin die al op Pinterest staat, bewaren op één van je eigen borden. Als je op een overzichtspagina (een pagina met veel pins) zit, verschijnt er een dropdown en bewaarknop als je met je muis over een afbeelding gaat. In deze dropdown kun je één van je borden kiezen. Zodra je op een bord klikt, wordt de pin op dit bord bewaard.

Je kunt een afbeelding ook eerst uitvergroten door er op te klikken. Op deze manier kun je meer over de pin te weten komen, bijvoorbeeld van wie het bericht afkomstig is en een beschrijving lezen om te zien waar het bericht over gaat. Op deze pagina kun je vervolgens ook weer een bord kiezen en de pin bewaren.

pin bewaren op pinterest grote pin

Ook kun je een pin bewaren vanaf een website die je bezoekt. Bijvoorbeeld als je iets interessants leest en denkt: dit is een goed idee dat ik wil bewaren voor later. Of omdat je iets van je eigen site op Pinterest wil zetten. Om het makkelijkste pins van websites of blogs te bewaren kun je de browserextensie installeren.

Als je deze Pinterest-browserknop geïnstalleerd hebt, dan zie je bovenaan in je browser een rood, rond icoontje met een “P” erin. Klik hier op en alle pinbare afbeeldingen van die pagina zullen verschijnen. Je kunt er dan een kiezen en een bord waar je het bericht op wilt bewaren.

Op veel sites verschijnt ook de mogelijkheid om een afbeelding op Pinterest te bewaren als je er met je muis overheen gaat of je er kort op tikt. In het bericht Verschillende manieren om een pin te bewaren staat nog meer informatie over het bewaren van pins.

Een Pinterest foto toevoegen

Heb je een website of blog en wil je deze promoten via Pinterest? Dan kun je zelf pins maken voor jouw berichten. Deze foto kun je dan zelf aan Pinterest toevoegen. Dit kun je doen door de afbeelding op de pagina of in het blogbericht te zetten en vervolgens deze te bewaren met behulp van de browserknop.

Ook kun je een afbeelding rechtstreeks uploaden in Pinterest. Klik hiervoor op het plusje in Pinterest en kies voor Pin maken (site) of Maak pin (app). Vervolgens kun je een foto uploaden of een webadres invullen. Als je een webadres invult, dan kun je een foto kiezen en komt het juiste webadres (url) al gelijk mee. Bij het uploaden van een afbeelding moet je zelf de doel-URL opgeven. Let er hier op dat je het specifieke adres (permalink) van je bericht opgeeft en je niet de homepage invult.

Pinterest foto toevoegen via pinmaker

Verder kun je een titel en beschrijving invullen. Kies weer een bord en bewaar de pin.

Eén van de diensten die ik aanbied, is het maken van pins. Zowel het ontwerpen in jouw eigen huisstijl en aanpasbaar in Canva, als een lading pins met beschrijvingen die je zo kunt uploaden in Pinterest. Meer informatie dienst pins maken.

bewaarde pins terug vinden

De pins die je bewaard hebt, kun je terug vinden op jouw account. Hier kom je door op je naam of profielfoto te klikken. Klik een bord aan om te zien welke pins je er op bewaard hebt. Om al je pins die bewaard hebt in chronologische volgorde (laatste pins eerst) terug te zien, kun je “/pins” achter je gebruikersnaam in de adresbalk invullen.

Bij de zoekresultaten kun je ook filteren op alleen jouw pins.

Pinterest afbeeldingen downloaden

Als je een pin groter maakt (door er op te klikken of drukken) en je klikt op de drie puntjes, dan zie je een optie Afbeelding downloaden (site) of Download afbeelding (app). Een Pinterest afbeelding downloaden doe je dus door voor deze optie te kiezen. Bedenk je wel dat er auteursrecht rust op afbeeldingen die je niet zelf gemaakt hebt en dat je deze niet zomaar mag gebruiken. Probeer altijd de originele bron te achterhalen (Pinterest is niet de bron) en schriftelijk toestemming te krijgen voor het gebruik van een afbeelding. Schending van auteursrecht kan je namelijk duur komen te staan.

Pinterest handleiding PDF

Wil je dit bericht downloaden als PDF? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt een link naar deze Pinterest Basisgids direct in je mailbox.

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge