Scroll Top

Wat is Pinterest? Stop met het te zien als sociaal medium

Wat is Pinterest? Als we Wikipedia moeten geloven is Pinterest een sociaalnetwerksite, oftewel een social mediakanaal. Nu heb ik helemaal niets tegen Wikipedia en ik vind dat je er uiterst nuttige en meestal correcte informatie kunt vinden, maar in dit geval zitten ze er naast.

Pinterest is vooral een visuele zoekmachine.

Het is een plek waar mensen naartoe gaan als ze inspiratie of ideeën willen opdoen voor grote of kleine gebeurtenissen in hun leven. Waar ze tips zoeken en oplossingen voor problemen. En hulp bij het voorbereiden en plannen van allerlei evenementen.

wat is Pinterest

Een Pinterest-account bestaat uit een verzameling borden, ieder met een eigen onderwerp. Op deze borden kan iemand pins bewaren, zodat ze de inspiratie en ideeën netjes geordend en visueel inzichtelijk terug kunnen vinden. Een online prikbord eigenlijk.

Pinterest begon als sociaal medium

Ruim tien jaar geleden begon Pinterest wel als een sociaal medium. Zo kon je alleen lid worden als iemand anders je uitnodigde. En als je Pinterest opende, had je een soort tijdlijn met daarop alle pins die bewaard waren door mensen die je volgde.

In de loop van de jaren is de focus steeds verder verschoven richting het idee van een ‘visuele zoekmachine’. Je werkt met zoekwoorden (tekst!) maar de Pinterest-zoekresultaten zijn allemaal visueel, namelijk afbeeldingen.

Betere resultaten door de juiste benadering

Vooral als je het kanaal wilt inzetten om meer bezoekers naar je website te krijgen, maakt het uit of je Pinterest ziet als een social medium of als een zoekmachine.

Pinterest marketing is niet heel ingewikkeld, maar je zult geen goede resultaten behalen als je het platform benadert als een social medium. Want nogmaals: dat is het niet.

 

Bij een zoekmachine als Google is het belangrijk om je website te optimaliseren om beter gevonden te worden. Dat geldt ook voor Pinterest, bijvoorbeeld door het gebruik van de juiste Pinterest-zoekwoorden op de juiste plekken.

Op een sociaal medium gaat het meer om de interactie tussen gebruikers en zul je regelmatig wat van jezelf moeten laten zien om verbinding te maken met mogelijke klanten. Dit hoeft op Pinterest dus niet om succes te hebben. En daarmee is Pinterest het ideale online marketing-kanaal voor introverten 😊

Pinterest is geen sociaal medium

Mijn boodschap aan jou is: hou op met Pinterest te zien als sociaal medium als je meer bezoekers naar je website wilt. Het gaat niet om accounts volgen en op elkaars pins reageren en hartjes uitdelen. Of om een kijkje achter de schermen te geven.

Pinterest -gebruikers zijn op zoek naar oplossingen en inspiratie.

 

De eerste voorwaarde voor succes op Pinterest is ze die oplossingen en inspiratie geven. En dat begint met goede evergreen content: informatie die over een jaar of zelfs vijf jaar nog relevant is. Als deze basis goed zit, ben je al een heel eind.

wat is Pinterest? Pinterest is een visuele zoekmachine

Op Pinterest plaats je geen posts, maar pins. Iedere pin is eigenlijk een mini-advertentie waarmee je verkeer naar je website kunt krijgen. Een pin bestaat uit een afbeelding en een beschrijving.

  • Een mooie foto zorgt ervoor dat je pin positief opvalt;
  • De juiste tekst eroverheen zorgt voor meer kliks;
  • Een goede beschrijving zorgt ervoor dat je pin gevonden blijft worden.

Twijfel je of Pinterest ook voor jouw online marketing wat kan betekenen? Als er regelmatig nieuwe content op je website verschijnt en jouw doelgroep zit op Pinterest, dan is dit zeker een goede keuze. Waar je vooral op moet letten, is dat je Pinterest ziet als een zoekmachine. Steek je tijd in het optimaliseren van je profiel, borden en pins. Je hoeft niet sociaal te doen.

Ik heb een superhandig overzicht gemaakt met basistips om goed te starten met zakelijk Pinterest. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om toegang tot onder andere dit overzicht te ontvangen:


PS: Na de basistips krijg je elke week Pinterest-tips in je mailbox. Ik heb twintig tips voor je klaarstaan. Na twintig weken ben je geen Pinterest-beginner meer en weet je alles voor een goede start op Pinterest. Wil je geen twintig weken wachten? Alle informatie uit de nieuwsbrieven en meer staat ook heel handig bij elkaar in mijn online cursus.

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge