Tailwind tribes in Nederland

Tailwind tribes: misschien heb jij al eens een poging gedaan om ze te gebruiken, maar zijn ze na een eerste blik op je to-do-lijst gekomen, waar ze nu al een hele tijd staan. Zelf had ik dat wel namelijk, twee jaar geleden. Het lijkt iets wat je uit moet zoeken, maar ik beloof je dat ze echt heel makkelijk werken. En je veel extra verkeer via Pinterest kunnen opleveren! Dus stel het niet langer uit; lees dit bericht even en binnen tien minuten kun je aan de slag!

tailwind tribes nederland

Inhoudsopgave
Wat zijn Tailwind tribes?
Zo werken Tailwind tribes
Waar kun je tribes vinden?
Zelf een tribe beginnen doe je zo

Deze blogpost is ook beschikbaar als video:

Wat zijn Tailwind tribes?

Met Tailwind* kun je Pinterest-pins plannen. Tribes zijn een functionaliteit van Tailwind en je kunt er mee op een hele handige manier samen werken met andere zakelijke Pinterest-gebruikers om je content op Pinterest te delen. Het is een fijne manier om snel meer bereik op Pinterest te krijgen en uiteindelijk meer bezoekers naar je website.

Als je een abonnement op Tailwind hebt, is het gebruik van de tribes-functie gratis. Je kunt dan lid worden van 5 tribes en 30 pins per maand toevoegen. Wil je de mogelijkheid hebben om van meer tribes lid te worden en meer pins toe te voegen, dan is dit tegen extra betaling ook mogelijk.

Zo werken Tailwind tribes

Je zit met meerdere Pinterest- (en Tailwind-)gebruikers in een tribe. Elke tribe heeft een bepaald onderwerp en eigen regels. Aan tribes kun je pins toevoegen. Het is meestal de bedoeling dat je net zoveel pins van anderen deelt als je toevoegt aan een tribe.

In die zin lijkt het een beetje op een Pinterest-groepsbord. Het handige aan tribes is dat je veel beter kunt zien wie jouw pins deelt. Dat houdt Tailwind voor je bij. Daarnaast heeft de eigenaar van de tribe ook het overzicht hoeveel pins een lid deelt en hoeveel pins zij of hij toevoegt. Bij groepsborden is dit heel lastig bij te houden.

Een pin aan een tribe toevoegen doe je als volgt:

 • Ga naar het scherm waar je een pin mee inplant in Tailwind. Hier kom je bijvoorbeeld door op het blauwe vleugeltje te klikken wat verschijnt als je met je muis over een pin in Pinterest gaat  (Als je de Tailwind-extensie geïnstalleerd hebt.) Of kijk even bij je Tailwind-drafts.
 • Scroll naar beneden en klik op de knop Add to Tribes.

tailwind tribe pin toevoegen

 • Nu verschijnt er een venster met een overzicht van de tribes waar je lid van bent. Hier kun je aanvinken aan welke tribe je de pin wilt toevoegen. Als je de pin al eerder aan een tribe toegevoegd hebt, dan verschijnt er een rood driehoekje met een uitroepteken achter de tribenaam. Vervolgens klik je op de groene knop Add to Tribe.

tribes pin toevoegen overzicht

Als je een tribe opent dan krijg je een overzicht te zien met toegevoegde pins. De pins kun je gelijk vanuit hier inplannen in je Tailwind-rij, net zoals je je eigen pins plant. Onder de afbeelding staan de nummers uitgelegd.

tailwind tribes uitgelegd

 1. Hier kun je selecteren welke pins je wilt bekijken, bijvoorbeeld alle nieuwe pins van anderen (New), jouw eigen pins (Yours) of alle pins (All). Ook kun je zoeken in de tribes met behulp van het vergrootglas-icoontje dat je hier ziet staan. Handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar pins voor een bepaald bord.
 2. Dit blauwe rechthoekje geeft aan hoe vaak jouw content gedeeld is. Het getal dat je hier ziet staat is een totaal van meerdere social media kanalen. Als je er met je muis overheen gaat, zie je precies hoe vaak het bericht op Facebook en Pinterest gedeeld is. Dit is het totale aantal links vanaf Pinterest of Facebook naar jouw bericht.
 3. Onder de pinafbeelding kun je zien hoe vaak jouw pin ingepland is door andere Tribe-leden. Hier kun je op klikken voor meer details. Je krijg dan te zien op welke borden en het aantal potentiële impressies. Via See submissions kun je zien welke pins het betreffende lid heeft toegevoegd aan de tribe. Het is aardig om wat pins terug in te plannen, als vorm van dankjewel.
 4. Tailwind houdt precies bij hoeveel content je aan een tribe hebt toegevoegd (grijze vakje) en hoeveel pins je hebt gedeeld (groene vakje). Het ligt een beetje aan de regels van een tribe, maar zorg in ieder geval dat je net zoveel pins deelt als dat je toevoegt.

Waar kun je tribes vinden?

Tailwind tribes om lid van te worden kun je onder andere op deze plekken vinden:

 • Via Find a Tribe, zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, staat deze link naast Your Tribes. Als je hier op klikt, verschijnt er een scherm met een zoekveld waarmee je naar openbare tribes kunt zoeken. Zijn je artikelen in het Nederlands dan raad ik je aan om vooral op zoek te gaan naar Nederlandstalige tribes. Jouw content zal niet snel gedeeld worden in Engelstalige tribes (of een andere taal). Wil je de tribes vooral gebruiken om goede content van anderen te vinden, dan zou je het wel kunnen overwegen om lid te worden.
 • Via Google kun je blogs vinden met een overzicht van tribes.
 • In mijn Facebook-groep is er een draadje met een heleboel tribes.

Zelf een tribe beginnen doe je zo

Misschien lijkt het je leuk om zelf een tribe te beginnen. Dat doe je door op de groene knop met de tekst Create New Tribe te klikken. Het volgende scherm zal dan verschijnen:

tribe maken

Vul de velden zo volledig mogelijk in; dit verhoogt de kans dat jouw tribe gevonden wordt. Regels waar je aan kunt denken zijn:

 • Een pin voor een pin
 • Maximaal x aantal pins per dag toevoegen
 • Niet vaker dan 1x per maand een pin naar hetzelfde bericht toevoegen

Vergeet niet om daarna de tribe te promoten, want een tribe met weinig leden werkt niet goed.

Nu weet je alles om goed te starten met Tailwind tribes. Sluit je aan bij wat tribes die binnen jouw niche passen, voeg je pins toe, deel pins van anderen en herhaal dit iedere week. Dan zul je al snel resultaat zien.

Wil je meer weten over Tailwind*? Schrijf je dan in voor de pinexpert.nl wekelijkse tips. Je krijgt dan toegang tot de mini-cursus Tailwind, met handige korte video’s waardoor je binnen een half uurtje weet hoe je snel veel pins kunt inplannen.

pinexpert.nl wekelijkse tips

Please wait...

Bedankt! Er is een bevestigingsmail onderweg. Controleer je spamfolder als je binnen een paar minuten niets ontvangen hebt.

* Dit is een affiliate link. Via deze link kun je twee maanden Tailwind Plus uitproberen, als je nog geen Tailwind-account hebt. Als jij een betalende klant via mijn link wordt, krijg ik een vergoeding van Tailwind.

Bewaar voor later op Pinterest:

tailwind tribes nederland pinterest

Leave a comment

CommentLuv badge