Scroll Top

Tailwind communities in Nederland

Tailwind communities (voorheen genaamd tribes): misschien heb jij al eens een poging gedaan om ze te gebruiken, maar zijn ze na een eerste blik op je to-do-lijst gekomen, waar ze nu al een hele tijd staan. Zelf had ik dat wel namelijk, vier jaar geleden. Het lijkt iets wat je uit moet zoeken, maar ik beloof je dat ze echt heel makkelijk werken. Het is een fijne manier op samen te werken met  andere ondernemers en bloggers op Pinterest. Deze samenwerking kan alle deelnemende partij extra websitebezoekers opleveren. Dus stel het niet langer uit; lees dit bericht even en binnen tien minuten kun je aan de slag!

Tailwind communities in Nederland.

Inhoudsopgave
Wat zijn Tailwind communities?
Zo werken Tailwind communities
Waar kun je communities vinden?
Hebben Tailwind communities (nog) zin?
Zelf een community beginnen doe je zo

Toen de Tailwind communities nog tribes heetten, nam ik deze video erover op:

Wat zijn Tailwind communities?

Met Tailwind* kun je Pinterest-pins plannen. Communities zijn een functionaliteit van Tailwind en je kunt er mee op een hele handige manier samen werken met andere zakelijke Pinterest-gebruikers om je content op Pinterest te delen. Het is een fijne manier om snel meer bereik op Pinterest te krijgen en uiteindelijk meer bezoekers naar je website.

Als je een abonnement op Tailwind hebt, is het gebruik van de communities-functie gratis. Je kunt dan lid worden van 5 communities en 30 pins per maand toevoegen. Wil je de mogelijkheid hebben om van meer communities lid te worden en meer pins toe te voegen, dan is dit tegen extra betaling ook mogelijk.

Zo werken Tailwind communities

Je zit met meerdere Pinterest-(en Tailwind-)gebruikers in een community. Elke community heeft een bepaald onderwerp en eigen regels. Aan communities kun je pins toevoegen. Het is meestal de bedoeling dat je net zoveel pins van anderen deelt als je toevoegt aan een community.

In die zin lijkt het een beetje op een Pinterest-groepsbord. Het handige aan communities is dat je veel beter kunt zien wie jouw pins deelt. Dat houdt Tailwind voor je bij. Daarnaast heeft de eigenaar van de community ook het overzicht hoeveel pins een lid deelt en hoeveel pins zij of hij toevoegt. Bij groepsborden is dit heel lastig bij te houden.

Een pin aan een community toevoegen doe je als volgt:

 • Ga naar het scherm waar je een pin mee inplant in Tailwind. Hier kom je bijvoorbeeld door op het blauwe vleugeltje te klikken wat verschijnt als je met je muis over een pin in Pinterest gaat  (Als je de Tailwind-extensie geïnstalleerd hebt.) Of kijk even bij je Tailwind-drafts.
 • Scroll naar beneden en klik op het icoontje met de twee poppetjes.

Tailwind communities pin toevoegen

 • Nu verschijnt er een venster met een overzicht van de communities waar je lid van bent. Hier kun je aanvinken aan welke community je de pin wilt toevoegen. Als je de pin al eerder aan een community toegevoegd hebt, dan verschijnt er een rood driehoekje met een uitroepteken achter de community-naam. Vervolgens klik je op de groene knop Add to Community.

Als je een community opent dan krijg je een overzicht te zien met toegevoegde pins. De pins kun je gelijk vanuit hier inplannen in je Tailwind-rij, net zoals je je eigen pins plant. Onder de afbeelding staan de nummers uitgelegd.

Tailwind communities uitgelegd

 1. Hier kun je selecteren welke pins je wilt bekijken, bijvoorbeeld alle nieuwe pins van anderen (New), jouw eigen pins (Yours) of, via See More, welke pins je al gedeeld hebt (Shared) of alle pins (All). Ook kun je zoeken in de communities met behulp van het vergrootglas-icoontje dat je hier ziet staan. Handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar pins voor een bepaald bord.
 2. Dit blauwe rechthoekje geeft aan hoe vaak de content gedeeld is. Het getal dat je hier ziet staat is een totaal van meerdere social media kanalen. Als je er met je muis overheen gaat, zie je precies hoe vaak het bericht op Facebook en Pinterest gedeeld is. Dit is het totale aantal links vanaf Pinterest of Facebook naar jouw bericht.
 3. Onder de pinafbeelding kun je zien hoe vaak jouw pin ingepland is door andere community-leden. Hier kun je op klikken voor meer details. Je krijg dan te zien op welke borden en het aantal potentiële impressies. Via See submissions kun je zien welke pins het betreffende lid heeft toegevoegd aan de community. Het is aardig om wat pins terug in te plannen, als vorm van dankjewel.
 4. Tailwind houdt precies bij hoeveel content je aan een community hebt toegevoegd (grijze vakje) en hoeveel pins je hebt gedeeld (groene vakje). Het ligt een beetje aan de regels van een community, maar zorg in ieder geval dat je net zoveel pins deelt als dat je toevoegt.

Waar kun je communities vinden?

Tailwind communities om lid van te worden kun je onder andere op deze plekken vinden:

 • Via Find a Community, zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, staat deze link naast Your communities. Als je hier op klikt, verschijnt er een scherm met een zoekveld waarmee je naar openbare communities kunt zoeken. Zijn je artikelen in het Nederlands dan raad ik je aan om vooral op zoek te gaan naar Nederlandstalige communities. Jouw content zal niet snel gedeeld worden in Engelstalige communities (of een andere taal). Wil je de communities vooral gebruiken om goede content van anderen te vinden, dan zou je het wel kunnen overwegen om lid te worden.
 • Via Google kun je blogs vinden met een overzicht van communities.
 • In mijn Facebook-groep is er een draadje met een heleboel communities (tribes).

Hebben Tailwind communities (nog) zin?

In 2020 heeft Pinterest een belangrijke algoritme-update doorgevoerd. Sindsdien zeggen ze er de voorkeur aan te geven dat zakelijke gebruikers, die ze zien als content creators, vooral hun eigen en verse content delen. In dit licht lijken groepsborden en Tailwind communties dus minder zin te hebben.

Een ander nadeel van communities is dat je content van anderen moet delen. Voor bloggers is dit vaak niet zo erg en kun je samenwerken om elkaar te helpen groeien. Maar voor ondernemers is het eerder zo dat je helemaal geen zin hebt om je concurrenten te helpen groeien. In dit geval zijn communities wat minder handig. Wat je kunt proberen is samenwerken met ondernemers die wel iets te maken hebben met jouw niche, maar geen directe concurrenten zijn.

Toch blijft het altijd een beetje zoeken wat voor jou werkt. Uit eigen onderzoek blijkt dat meer repins een voorbode zijn van meer verkeer via Pinterest. En communities kunnen je helpen om meer repins te krijgen. Ze werken mijn inziens beter dan groepsborden. Probeer het een tijdje uit om te zien wat het jou oplevert, maar wel met enige terughoudendheid qua aantal pins. Probeer voor 80% eigen pins en 20% pins van anderen te gaan.

Zelf een community beginnen doe je zo

Misschien lijkt het je leuk om zelf een community te beginnen. Dat doe je door op de groene knop met de tekst Create New Community te klikken. Het volgende scherm zal dan verschijnen:

Vul de velden zo volledig mogelijk in; dit verhoogt de kans dat jouw community gevonden wordt. Regels waar je aan kunt denken zijn:

 • Een pin voor een pin
 • Maximaal x aantal pins per dag toevoegen
 • Niet vaker dan 1x per maand een pin naar hetzelfde bericht toevoegen

Vergeet niet om daarna de community te promoten, want een community met weinig leden werkt niet goed.

Nu weet je alles om goed te starten met Tailwind communities. Sluit je aan bij wat communities die binnen jouw niche passen, voeg je pins toe, deel pins van anderen en herhaal dit iedere week. Dan zul je al snel resultaat zien.

Wil je meer weten over Tailwind*? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan toegang tot onder andere de mini-cursus Tailwind, met handige korte video’s waardoor je binnen een half uurtje weet hoe je snel veel pins kunt inplannen.

* Dit is een affiliate link. 

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge