Scroll Top

Pinterest groepsborden gebruiken in 2019

Pinterest groepsborden, het is een veelbesproken concept binnen Pinterest door bloggers en Pinterest marketeers. De één zegt dat het dé sleutel is tot groei en meer bezoekers en de ander dat ze weer terug gaan naar de basis zoals ze ooit bedoeld waren. Dat tweede is (helaas) waar: Pinterest groepsborden zijn niet meer wat ze geweest zijn, vanuit het veel-verkeer-oogpunt bekeken. Maar dat betekent niet dat je er niets meer aan kunt hebben als blogger zijnde. In dit bericht staat beschreven hoe je de groepsborden het beste kunt gebruiken in 2019.

pinterest groepsborden

Pinterest groepsborden

Op Pinterest heb je verschillende soorten borden:

– Persoonlijke borden: hierop pin jij zelf. Deze zijn zichtbaar voor iedereen die lid is van Pinterest.
– Groepsborden: borden met meerdere bijdragers. Je kunt van persoonlijke groepen groepsborden maken door andere pinners uit te nodigen.
– Geheime borden: borden die alleen jij zelf kunt zien.
– Gearchiveerde borden: borden waarop je niet langer meer pins bewaart.

Groepsborden hebben dus minimaal twee bijdragers en dit kan oplopen tot duizenden. Vaak hebben groepsborden regels. Deze staan meestal in de bordbeschrijving.

Een groepsbord kan ook secties hebben, net als een persoonlijk bord. Wat specifiek is voor een groepsbord, is de functie Activiteit. Hier kun je met andere deelnemers van het groepsbord praten over de inhoud op het bord.

Zelf een groepsbord maken doe je simpelweg door anderen uit te nodigen:

Lid worden van groepsborden

Meestal staat er ook in de bordbeschrijving hoe je lid kunt worden van een groepsbord, bijvoorbeeld door een mailtje te sturen. Of een bericht te sturen in Pinterest naar de eigenaar van het groepsbord. Dit is het eerste account dat je ziet staan naast de naam van het groepsbord.

Pinterest is bezig om een nieuwe functie uit te rollen, waarmee je makkelijker lid kunt worden van Pinterest groepsborden. Bij sommige groepsborden staat er nu een optie “Vragen om lid te worden”. Supermakkelijk, maar nog niet bij alle groepsborden het geval.

Geschiedenis groepsborden

De afgelopen jaren waren groepsborden heel populair onder bloggers. Als je namelijk een pin bewaarde op een groepsbord met veel volgers, had dit direct heel veel impact. Dan werden je pins aan heel veel mensen getoond. Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo. Sinds een tijd laat Pinterest pins op een groepsbord niet meer in de smart feed zien, behalve als jijzelf de eigenaar van dat bord bent.

Nog steeds wordt wel vaak het advies gegeven om van veel grote groepsborden lid te worden als je wilt groeien op Pinterest, maar dit is eigenlijk geen goede strategie. Het is echt een hardnekkig misverstand dat dit soort borden jou extra volgers oplevert.

Maar je kunt er nog altijd wel profijt van hebben om lid te zijn van groepsborden. Daarvoor moet je de groepsborden gebruiken zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn; om op samen te werken. In dit geval met andere bloggers binnen jouw niche.

Groepsborden zijn namelijk fijne bronnen voor andere bloggers die pins zoeken om te bewaren tussen hun eigen pins. ​​Omdat de pins op de groepsborden meestal bewaard zijn door de content creators zelf, linken ze vrijwel altijd naar blogberichten met een goede bron.

Daarom hoef je de groepsborden niet helemaal over boord te gooien en kun je nog wel lid worden van een aantal groepsborden. Maar eigenlijk alleen van relevante nicheborden.

Pinterest groepsborden vinden

Er zijn meerdere manieren om groepsborden te vinden:
– Zoek in Pinterest op de term “groepsbord” (of “group board”) en selecteer bij de drop down naast het zoekveld Borden. Dan krijg je groepsborden als resultaat die in de naam ook het woord “groepsbord” hebben.

– In veel Facebook-groepen over bloggen (bijvoorbeeld Pinterest voor Nederlandstalige bloggers) is er een draadje voor Pinterest groepsborden.

– Op pingroupie.com kun je groepsborden zoeken. Dit is een handige site, speciaal gericht op het vinden van groepsborden. Het voordeel van deze site is dat je een handig overzicht krijgt met aantal volgers, bijdragers, pins, etc. Het nadeel van deze site is dat hij maar eens in de zoveel maanden een update krijgt.

– Een laatste handige manier om goede groepsborden op te sporen is het ‘bespioneren’ van andere accounts. Zoek wat grote accounts in je blogniche en kijk bij welke groepsborden zij zitten.

Kijk specifiek naar borden die echt iets toevoegen voor jouw lezers. Het heeft geen zin om random borden toe te voegen, als je geen pins kunt toevoegen en er actief van kunt repinnen. Je wil echt borden hebben met pins die aansluiten op jouw doelgroep. Bekijk de pins op het groepsbord eens goed, zou je die aan je eigen volgers willen laten zien? Dan zit je goed.

Groepsborden verlaten

Ben je al lid van een hoop groepsborden, dan is het een goed idee om eens kritisch naar deze borden te kijken. Zit je te twijfelen of je een actief lid van een groepsbord moet blijven? Dan kunnen onderstaande richtlijnen je helpen.

Verlaat of archiveer groepsborden:

–  waarop allerhande pins worden bewaard die niets met jouw niche te maken hebben, deze pins kun je niet repinnen naar persoonlijke borden.

– met meer dan 100 bijdragers, deze borden zijn vaak spammy.

– met een lage virality of engagement-rate, dit kun je zien in Tailwind > Insights > Board Insights. Lager dan 1 is over het algemeen niet goed.

Heb je nog geen Tailwind, dan kun je het via deze affiliate link een maand gratis uitproberen.

Pinterest groepsborden gebruiken in 2019

Heb je een paar goede groepsborden gevonden en is het je gelukt om lid te worden? Dan is het tijd om de andere bloggers met wie je samen pint verder te helpen. Om elkaar echt verder te helpen moet je namelijk niet alleen maar je eigen pins bewaren op het groepsbord, maar ook pins van de anderen repinnen of inplannen via Tailwind. En dan niet naar een ander (algemeen) groepsbord, maar een relevant (persoonlijk) bord, met een goede bordnaam en -beschrijving. Zo leert Pinterest waar de pin over gaat.

Als iedereen op het groepsbord dit doet, is dit niet alleen goed voor de kwaliteit van het groepsbord (Pinterest geeft borden een score), maar ook voor de pins en helpen we Pinterest beter te worden.

Pinterest groepsborden zijn dus niet meer wat ze geweest zijn, voor bloggers. De grote, algemene groepsborden kun je beter verlaten. Maar bloggers kunnen elkaar helpen door samen te werken via specifieke groepsborden en hiervan actief te repinnen. 


Doe de quiz

Wil je meer Pinterest-tips ontvangen? Doe dan nu deze snelle Pinterest-quiz en ontvang direct tips op jouw niveau. Je schrijft je dan ook in voor de pinexpert.nl wekelijkse tips en zult wekelijks een mail met een handige Pinterest-tip ontvangen.

 

Pinterest-quiz


Bewaar voor later op Pinterest:

pinterest groepsborden 2019

Comments (1)

Dankjewel voor tips Fleur!

Leave a comment

CommentLuv badge