Scroll Top

Staande afbeeldingen op Pinterest; zo zet je ze mooi in een bericht

Staande afbeeldingen, speciaal ontworpen voor op Pinterest zijn belangrijk om succes te hebben op Pinterest. Maar niet iedereen gebruikt graag verticale, staande afbeeldingen in blogberichten. Je hebt natuurlijk de optie om de pinafbeelding te verbergen, maar een groot gedeelte van je bezoekers zal de afbeelding dan nooit vinden. In dit bericht laat ik je een paar andere oplossingen zien voor dit probleem.

staande afbeeldingen pinterest fb

Afbeeldingen verkleinen in WordPress

Het idee voor de eerste oplossing is eigenlijk heel simpel uit te voeren, helemaal als je een WordPress-blog hebt: maak de afbeelding kleiner. Je kunt dan drie staande afbeeldingen naast elkaar kwijt, die samen ongeveer net zoveel plek in nemen als een liggende afbeelding.

Het is namelijk een goed idee om meerdere pinafbeeldingen bij één blog te maken. En als ze dan allemaal naast elkaar staan, heeft je bezoeker mooi de keuze welke afbeelding haar het meeste aanspreekt om te bewaren op Pinterest.

Wil je meer weten over het maken van meerdere afbeeldingen voor Pinterest, waarom dit een goed idee is en hoe vaak en op hoeveel borden je deze pins dan kunt bewaren? In mijn Pinterest-cursus voor bloggers ga ik hier uitgebreid op in.

Er is alleen wel één belangrijk punt waar je op moet letten, anders loop je het risico dat je een afbeelding te klein upload naar Pinterest en dat zou zonde zijn. Je moet de afbeelding bij de eerste keer uploaden in zijn volledige grootte uploaden. Dat doe je als volgt:

 1. Klik op Media toevoegen
 2. Kies Bestanden uploaden
 3. Kies Bestanden selecteren
 4. Selecteer het bestand en klik op Openen
 5. Controleer of er “Volledige grootte – …” bij de dropdown Afmeting staat
 6. Klik op Invoegen in bericht

afbeelding uploaden wordpress volledige grootte

Nu kun je de grootte van de afbeelding aanpassen zonder dat je het probleem van een te kleine afbeelding in Pinterest krijgt. Dit is een te kleine afbeelding in Pinterest:

Als je een nieuwe afbeelding aan een bericht toevoegt en je gelijk de afbeeldingsgrootte kleiner zet, krijg je wat je op bovenstaande afbeelding ziet.

Maar als je de afbeeldingsgrootte later pas aanpast, krijg je wél een grote afbeelding te zien in de uitvergrote weergave van een pin:

grote pinafbeelding

Dat achteraf aanpassen doe je als volgt:

 1. Klik op de afbeelding die je wilt aanpassen
 2. Klik vervolgens op het potloodje (Edit button)
 3. Kies bij de dropdown Afmeting voor “Aangepaste afmetingen”
 4. Vul een waarde in tussen de 200 en 250*
 5. Klik op Bijwerken

*Dit is afhankelijk van de breedte van je blogberichten. Is dit bijvoorbeeld 640 pixels, dan kun je kiezen voor een grootte van 200. Maar is de breedste kolom van je blog 800 pixels breed, dan kun je voor een grootte van 250 gaan. Op deze manier kunnen er uiteindelijk drie staande afbeeldingen naast elkaar staan.

Extra tip: spoor je lezer boven de pinafbeelding(en) aan om het bericht op Pinterest te bewaren.

kleine pinafbeeldingen blogbericht

Afbeeldingen verkleinen in Blogger

In Blogger gaat het weer net iets lastiger dan in WordPress (zoals zo vaak), maar het kan wel. Het aanpassen van de grootte via de ingebouwde tool geeft soms wel en soms niet het gewenste resultaat. (Wat je trouwens kunt testen door met de rechtermuisknop op een verkleinde afbeelding te klikken en voor Afbeelding openen in nieuw tabblad te kiezen. Zie je op het andere tabblad een kleine afbeelding, dan is het niet gelukt. Zie je de afbeelding in het originele formaat? Dan is het wel gelukt.)

De manier waarop het wel altijd goed gaat, is door een kleine aanpassing in de HTML-code te doen. Je voegt namelijk het attribuut width toe aan de img-tag, met de waarde van de gewenste breedte van de afbeelding, een getal tussen de 200 en 250 zoals hierboven beschreven. Als je wat van HTML weet, dan is dit waarschijnlijk genoeg info voor jou. Anders leg ik het hieronder stap-voor-stap aan je uit.

HTML simpel uitgelegd

In Blogger kun je, bij het bewerken van een post, kiezen voor Opstellen en HTML. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je bij HTML de HTML-code vindt.

HTML maakt gebruikt van tags. Dit is tekst die tussen de kleiner dan (<) en groter dan (>) tekens staat. De tag die in dit geval belangrijk is, is de img-tag. In zijn meest simpele vorm ziet die er zo uit:

<img src="adres_van_afbeelding.jpg" />

“src” is een attribuut van de img-tag. Een tag kan meerdere attributen hebben, bijvoorbeeld hoogte, breedte en alt-tekst:

<img src="adres_van_afbeelding.jpg" width="600" height="800" alt="alt tekst"/>

In Blogger wordt het oorspronkelijk formaat van de afbeelding onthouden. Wil je de afbeelding dus kleiner tonen, dan hoef je alleen maar het attribuut width toe te voegen aan de img-tag. Met een waarde tussen de 200 en 250, afhankelijk van hoeveel afbeeldingen je naast elkaar wil tonen en hoe breed je blog is.

<img src="adres_van_afbeelding.jpg" width="200"/>

Wil je het helemaal goed doen, reken dan even uit wat de hoogte van de verkleinde afbeelding is en voeg deze waarde toe in het attribuut height.

<img src="adres_van_afbeelding.jpg" width="200" height="300"/>

NB als er nog meer attributen in de img-tag staan, haal deze dan níet weg. Behalve als het ook een width of height is, dan kun je de waarde tussen de aanhalingsteken aanpassen. Maar data-original-width en data-original-height moet je laten staan.

Nog een laatste tip: lukt het je niet op alle afbeeldingen op één regel te krijgen? Zorg dan dat er er geen spatie tussen de afbeeldingen zit. In de code kun je dit heel precies doen en dat ziet er zo uit:

<img src="adres_van_afbeelding.jpg" /><img src="adres_van_afbeelding.jpg" />

Pinterest-afbeelding wisseltruc

Heb je nog steeds geen zin in verticale afbeeldingen op je blog, ook niet als ze klein zijn? Dan kun je ervoor kiezen om een verticale, staande afbeelding te laten bewaren in plaats van een horizontale, liggende afbeelding. De bezoekers zien dan alleen liggende afbeeldingen, maar zodra ze een afbeelding bewaren, gebruikt Pinterest hiervoor een staande afbeelding.

De korte uitleg is dat je hiervoor het attribuut data-pin-media toevoegt aan de betreffende liggende afbeelding, met als waarde het afbeeldingsadres van de staande Pinterest-afbeelding. Die moet je dus ergens op je site hebben staan.

horizontaal naar verticaal

Snap je helemaal niets van wat hierboven staat? De uitgebreide uitleg vind je in het bericht Pinterest-pins voorbereiden met HTML-code onder het kopje Een andere afbeelding laten pinnen.

Zet de staande afbeeldingen onderaan

Tot slot kun je er ook voor kiezen om de staande pinafbeelding(en) helemaal onderaan je bericht te zetten, dan hebben je bezoekers er ook niet zoveel last van.

 

In dit bericht staat beschreven hoe je een staande afbeelding kleiner toont in een blogbericht, zodat je meerdere pinafbeeldingen naast elkaar kunt zetten. Dit werd uitgelegd voor zowel WordPress als Blogger blogs. Ook heb je de optie om een verticale afbeelding te laten bewaren op Pinterest in plaats van een horizontale. De meeste simpele oplossing is wellicht gewoon het onderaan je bericht plaatsen van de staande pinafbeeldingen. Welke methode vind jij het mooist?

Wil je meer Pinterest-tips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief:

Bewaar voor later op Pinterest:
staande afbeeldingen pintereststaande afbeeldingen naast elkaar pinterest

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge