Scroll Top

Pinterest hashtags tips

Pinterest hashtags, moet je er nou zoveel mogelijk gebruiken, er juist maar twee of helemaal niet? En heeft het zin om ze toe te voegen aan oude pins? In dit bericht kun je lezen hoe hashtags op Pinterest werken, hoeveel je er het best kunt toevoegen en waar je ze op Pinterest gebruikt.

Pinterest hashtags fb

Door het gebruik van Pinterest hashtags kunnen je pins eerder ontdekt worden, maar er zit ook een nadeel aan het gebruik van deze hashtags. Daarnaast werken ze net weer anders dan op bijvoorbeeld Instagram en twitter. De volgende onderwerpen komen aan de orde in deze post:

Hoe werken Pinterest hashtags?
Aantal hashtags op Pinterest
Waar plaats je Pinterest hashtags?
Conclusie Pinterest hashtags

Hoe werken Pinterest hashtags?

Waarschijnlijk weet je wel wat hashtags zijn. Het zijn meestal woorden (soms korte zinnen) waar een # voorgeplakt zit. Aan deze woorden kun je herkennen waar een bericht over gaat. Ze worden veel gebruikt op Twitter en Instagram en kunnen helpen berichten over een bepaald onderwerp te ontdekken en te groeperen.

Sinds 2017 kun je op Pinterest (weer) gebruik maken van hashtags. Ze werken (zijn aanklikbaar) alleen in de pinbeschrijvingen. Zodra je op een hashtag klikt, kom je terecht op de hashtag-overzichtspagina. Je kunt trouwens ook een hashtag in de Pinterest-zoekbalk typen om hier te komen. Op de overzichtspagina verschijnen alle nieuwe pins met deze hashtag in chronologische volgorde, de nieuwste bovenaan.

pinterest hashtags overzichtspagina haken

Het heeft overigens niet zoveel zin om hashtags toe te voegen aan bestaande pins, want alleen nieuwe pins verschijnen op de hashtag-overzichtspagina.

Aantal hashtags op Pinterest

Er is veel onduidelijk over het juiste aantal hashtags dat je zou moeten gebruiken in je Pinterest pinbeschrijvingen. Op de Nederlandse helppagina van Pinterest over hashtags staat maximaal 20, maar op de Engelstalige business blog van Pinterest stond eerder dit jaar maximaal 2. Dat hebben ze inmiddels weer weggehaald.

Op Pinterest werken hashtags iets anders dan op Twitter en Instagram. Pinterest houdt van relevantie, dus dit geldt ook voor de hashtags. Hierdoor zijn grapjes, memes en commentaar in de hashtags niet geschikt. Ook heb je maar 500 karakters tot je beschikking voor de pinbeschrijving, waar de hashtags ook onder vallen. Op dit moment lijkt het het beste om voor 2-5 relevante hashtags per pin te gaan. Met te veel hashtags kun je ook het risico lopen om als spammy gezien te worden.

Waar plaats je Pinterest hashtags?

De beste plek om de hashtags te plaatsen is aan het eind van je pinbeschrijving (en dus niet bij bordbeschrijving of in je profielbeschrijving). Zo komt Pinterest niet in de war en geef je ook een mogelijke bezoeker de gelegenheid om je hele pinbeschrijving te lezen voor je de mogelijkheid geeft om ergens anders te klikken.

Het best gebruik je een mix van seizoensgebonden en evergreen zoektermen voor de hashtags. Voor bijvoorbeeld een Valentijnsdagknutsel kun je de hashtags #valentijnsdag (seizoensgebonden) en #knutselen (evergreen) gebruiken.


GRATIS PRINTABLE MET TIPS VOOR PERFECTE PINTEREST-PINS

En nog veel meer Pinterest tips:


Conclusie Pinterest hashtags

Mijn advies voor het gebruiken van hashtags op Pinterest is als volgt: test ze een tijdje uit en kijk wat het je oplevert. Voeg 2-5 relevante hashtags toe aan het eind van de pinbeschrijving van nieuwe pins. De hashtags kunnen ervoor zorgen dat je pin snel ontdekt en opgepakt wordt, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat een gebruiker op een hashtag klikt in plaats van naar jouw site.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, laat je me in de comments weten hoe de hashtags op Pinterest je bevallen?

hashtags pinterest

Opmerkingen (11)

Dan zullen we eens beginnen met het gebruiken van hashtags! Thnx voor de tips! 🙂

Graag gedaan 🙂

Ik voeg er soms een paar toe, maar net zo vaak niet. Ik ben nog een beetje willekeurig met die hashtags….

Heb je al eens opgelet of je verschil merkt tussen wel of niet? Zelf zie ik wel een sterkte stijging in het bereik tijdens de eerste dagen als ik wel hashtags gebruik.

Zelf plaats ik geen foto’s op Pinterest, maar ik maak wel goed gebruik van de hashtags.

Op Pinterest of ergens anders? Ik heb trouwens even op je blog gekeken en ik denk wel dat sommige posts zeer geschikt zijn om op Pinterest te bewaren.

Ik kies er altijd maximaal vijf uit, maar gebruik ze inderdaad alleen als ze relevant zijn!

Goed bezig!

Heb me er nog niet mee bezig gehouden, dus fijn om er wat over te lezen!

Maakt het nu eigenlijk verschil om een mix van nederlandse en engelse hashtags te gebruiken? Ik ben nog erg zoekende en heb de echte meerwaarde nog niet ontdekt. Toch blijf ik ze steeds weer gebruiken? Ca. 10 per pin

Is de tekst op je pins Nederlands of Engels? Kan me voorstellen dat als de tekst in het Nederlands is, dat je dan beter Nederlandse hashtags kunt gebruiken. Engelse lezers zullen niet snel doorklikken op een pinafbeelding met een tekst in het Nederlands en dit is dus slecht voor de initiële interactie met een pin, waar hashtags voor kunnen zorgen. Heb je geen tekst of een tekst in het Engels, dan kun je wel een mix gebruiken.

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge