Scroll Top

Pinterest widgets; een Pinterest pin, bord of profiel embedden

Wist je dat Pinterest widgets heeft, die je kunt gebruiken in je blog? Soms wil je iets van Pinterest laten zien, zonder dat je mensen daarvoor weg wilt sturen van je eigen site. Bijvoorbeeld als je een pin uitgeprobeerd hebt of ter inspiratie gebruikt. Of als je je Pinterestprofiel in de zijbalk van je blog wilt laten zien, als kleine preview. Door pins, borden of profielen te embedden (insluiten) kun je dit doen. In dit bericht leg ik je uit hoe je Pinterest kunt embedden in WordPress, wanneer en hoe je de Pinterest-widgetmaker kunt gebruiken voor een Blogger-blog en hoe je een Pinterest-profiel of -bord kunt toevoegen in een widget in je zijbalk.

pinterest embed insluiten

Pinterest widgets in WordPress

Pinterest heeft een eigen widgetmaker, maar als je een WordPress-site hebt, heb je die niet eens nodig! Dan kun je gewoon de url van een Pinterest-profiel, -pin of -bord in je tekst plaatsen. WordPress zorgt er dan vanzelf voor dat dit stukje Pinterest in je pagina wordt ingesloten. Zorg er wel voor dat de link niet aanklikbaar is.

Bijvoorbeeld een Pinterest-profiel:

Of een pin:

Of bord:

(Dit is mijn MizFlurry groepsbord ‘Spelen met kleine kinderen‘. Wil jij hier ook op pinnen? Stuur met dan even een berichtje, dan voeg ik je toe.)

Erg fijn, want voorheen waren er nog wel eens wat bloggers die problemen hadden met de widget-code. Zodra ze naar het tabblad visueel switchten, verdween deze code en was er niets ge-embed. Dat is nu dus opgelost. Gewoon de url plakken en je bent klaar!

Het nadeel hiervan is wel dat je geen invloed hebt op de grootte van de widget.

De Pinterest-widgetmaker

Voor andere sites of blogplatformen, bijvoorbeeld Blogger, is de Pinterest-widgetmaker natuurlijk wel superhandig om Pinterest widgets aan te maken. Via deze pagina kun je een widget laten genereren en dit stukje code kun je dan (via kopiëren en plakken) op je blog plaatsen, in de HTML-code.

Via “Maat” (dropdown “Zelf maken”) kun je zelf de afmetingen bepalen.

Je selecteert dus het juiste type (dus Pinnen, Bord of Profiel) en plakt de bijbehorende link in het URL-veld. Vervolgens kopieer je de gegenereerde HTML-code op de juiste plek in je blog.
Eenmaal per pagina moet je pinit.js insluiten, onderaan de pagina. Dat doe je in Blogger zo:

 • Ga naar “Thema” en klik op de knop “HTML bewerken”.
 • Selecteer alle code, kopieer deze en plak het in een leeg kladblokbestand. Zo heb je een back-up mocht er iets niet goed gaan.
 • Klik ergens in de code, druk op CTRL+F en zoek naar </body>. Gebruik hiervoor het zoekvakje rechtsboven in het codevak.
 • Plak de volgende code boven de afsluitende body tag (</body>):
  <script async defer src=”//assets.pinterest.com/js/pinit.js”></script>
 • Druk op “Thema opslaan”.

pinterest widgets pinit js blogger

Als je nu de HTML-code die de Pinterest Widgetmaker genereert in de HTML van je bericht plakt, zou het moeten werken.

Zo zet je je Pinterest-profiel in de zijbalk van je WordPress-blog

Een goede plek om je Pinterest-profiel of blogbord te embedden is in de zijbalk van je blog. In de WordPress tekst widgets werkt het plakken van de link naar je Pinterest-account helaas niet. Dan kun je wel de Widgetmaker gebruiken, maar dan moet je nog even de pinit.js voor de sluitende body tag toevoegen. Dat doe je zo:

  • Maak een back-up van je blog.
  • Ga naar “Weergave” in het menu en kies dan “Editor”.
  • Zoek (aan de rechterkant) naar het bestand footer.php en klik hier op.
  • Scroll helemaal naar beneden in de code en zoek </body>.
  • Plak de volgende code boven de afsluitende body tag (</body>):
   <script async defer src=”//assets.pinterest.com/js/pinit.js”></script>
  • Druk op “Bestand bijwerken”.

pinterest_widgets pinit js footer worpress

Nu kun je een HTML Widget toevoegen en hier de code van de Widgetmaker in plakken.


Heb jij trouwens je Pinterest rich pins al aan staan?


Embedden, mag dat eigenlijk?

Bij mijn zoektocht naar informatie over embedden kwam ik deze link over juridische kant van embedden tegen, misschien ook interessant om even te lezen.

In dit bericht liet ik zien hoe je Pinterest widgets kun gebruiken op je blog. Lukt het nog niet helemaal? Laat het me weten in de reacties hieronder, dan ga ik op zoek naar een oplossing.


Wil je meer Pinterest-tips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief:


Bewaar voor later op Pinterest:
embedden insluiten pinterest widgets

Opmerkingen (2)

Hi Fleur,

Op deze manier lukte het een tijdje maar momenteel krijg ik weer alleen maar foutmeldingen in mijn WP site. Als ik de link embed herkent WP het niet en in het artikel komt te staan dat de link niet is herkend. Het is echt tijd voor een makkelijke embed-manier in WP, net zoals Instagram e.d. heeft.

Hoi Kimberly, zou het te maken kunnen hebben met de Gutenberg-editor van WordPress, heb je die geïnstalleerd? Zelf heb ik die geïnstalleerd met de klassieke editor en heb ik dit probleem niet. Wil je de klassieke editor niet, dan zou je kunnen kijken naar de plugin Pinblocks, die lost het probleem ook op. Succes!

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge