Scroll Top

Handleiding: Pinterest bewaarknop installeren

Heb je wel eens nagedacht hoe makkelijk (of moeilijk) het is voor je bezoekers om een bericht van je blog of website te bewaren op Pinterest? Dit kan echt een blinde vlek zijn. De Pinterest bewaarknop installeren is hier de oplossing voor. Wil jij zelf de pin knop installeren op je website?  In dit bericht geef ik je meer informatie over de Pinterest bewaarknop en hoe je hem installeert in WordPress en Blogger. Ook beschreven: het verschil tussen de Pinterest button Firefox en pinbutton Chrome en de Pinterest bewaarknop.

pinterest bewaarknop facebook

Pinnen of bewaren

Als je al langer op Pinterest zit, herinner je je misschien nog dat je vroeger een Pin it-knop had als je iets wilde bewaren op Pinterest. In 2016 hebben ze dit veranderd naar de bewaarknop, met de tekst “Bewaren” op de Nederlandse site en “Save” op de Engelstalig site, etc. Dit zou duidelijker zijn voor de gebruikers in alle landen en zorgen voor meer repins. Klinkt op zich logisch. (Maar nostalgisch als ik ben, vind ik het wel een beetje jammer en gebruik ik per ongeluk vaak nog Pin it.)

Wist je dat er zelfs een heleboel Pinterest merkrichtlijnen zijn? Zo mag je volgens deze regels bijvoorbeeld pinnen niet als werkwoord gebruiken (schrijf in plaats hiervan bewaren) en zijn er ook allerlei richtlijnen voor het gebruik van de logo’s en Pinterest afbeeldingen. Ik vind de regels niet altijd consistent en lastig om ze allemaal correct uit te voeren, maar het is handig om ze eens door te lezen.

 

Pinterest browserknop

Iets wat wellicht verwarrend kan zijn, is het feit dat er een Pinterest browserknop en een Pinterest bewaarknop bestaat. Dit zijn dus twee verschillende dingen. De Pinterest browserknop is een plugin voor je browser en maakt het supermakkelijk om afbeeldingen en blogposts te bewaren op Pinterest, ook als de blog in kwestie geen Pinterest bewaarknop heeft geïnstalleerd. Ik gebruik deze plugin eigenlijk altijd om dingen te bewaren op Pinterest.

pinterest browser knop

Zodra je er op klikt, verschijnen alle afbeeldingen die op die pagina staan en kun je er eentje kiezen om te bewaren.

pin bewaren browserbutton

Vervolgens krijg je een scherm te zien waar je de pinbeschrijving kunt aanpassen en je een bord kunt kiezen.

pinterest pin bewaren browserbutton

Als je deze plugin geïnstalleerd hebt, krijg je ook een Pinterestbewaarknop te zien bij elke afbeelding waar je met de muis over beweegt (mits dit niet uitgezet is door de eigenaar van de blog of site).

Pinterest bewaarknop browser plugin

Wil jij de browserknop ook installeren? Op deze helppagina van Pinterest zelf staat hoe je dat doet: Pins bewaren met de Pinterest-browserknop.

Pinterest bewaarknop

En dan heb je dus de Pinterest bewaarknop. Dit is de knop die je te zien krijgt als je met je muis over een plaatje in een blogpost beweegt. Er verschijnt dan een kleine button met de Pinterest badge, al dan niet met de tekst “Bewaren” of “Save”. Zodra je hier op klikt, krijg je het bovenstaande scherm waarop je de pinbeschrijving kunt aanpassen en een bord kunt kiezen ook te zien.

Ze zijn ook bezig om deze functie voor mobiel uit te rollen. Als je dan op een plaatje dat je wilt bewaren in een blogbericht tikt, verschijnt de Pinterest bewaarknop. Dit werkt als de website-beheerder de Pinterest bewaarknop geïnstalleerd heeft.

De knop die ik hierboven beschrijf is trouwens de aanwijsknop. Je hebt ook automatische knoppen. Dit is een altijd een aanklikbare Pinterest-badge over de afbeeldingen op je site. (Is misschien wel handiger voor je mobiele gebruikers. Die weten waarschijnlijk niet dat ze op een afbeelding kunnen tikken om de bewaarknop tevoorschijn te toveren.)

Zo kun je de pin knop installeren in WordPress

Zoals bijna altijd zijn er een handige Worpress plugins te downloaden om deze functionaliteit toe te voegen aan je website. Ik gebruik jQuery Pin It Button for Images. Een plugin kun je toevoegen door in het WordPress menu voor Plugins te kiezen en dan bovenin op de knop Nieuw Plugin te klikken. Vervolgens zoek je op “jQuery Pin It Button for Images” in het zoekvak rechtsboven. Klik op de knop “Nu installeren” en wacht even tot de installatie voltooid is. Klik dan op “Activeren”.

Dan kun je de plugin gaan instellen. Dit doe je door over Instellingen of Settings te gaan in het menu en vervolgens op jQuery Pin It Button for Images te klikken. Nu verschijnt het scherm met de instellingen.

jQuery Pin It Button settings

Bij “Image selector” staat een waarde ingevuld die je het best zo kunt laten staan. Dit zorgt ervoor dat de afbeeldingen in de content gepind kunnen worden, maar de siteafbeeldingen zoals je header niet. Als je deze plugin geïnstalleerd hebt kun je per post de plugin trouwens uitzetten in de rechterbalk als je een bericht aan het bewerken bent (“Disable plugin on this post”).

Tabblad Visual

Het tabblad Visual is interessanter. Hier kun je bijvoorbeeld kiezen wanneer de knop getoond moet worden, alleen als je er met een muis overheen gaat (On hover), altijd op mobiele apparaten (Always on touch devices) of altijd tonen (Always). Ook kun je hier kiezen welke bron er gebruikt moet worden voor de pinbeschrijving. Bijvoorbeeld de tekst die is ingevuld bij de alt-tag of de titel van het blogbericht. Ik raad je aan om gebruik te maken van het image-tag atrribuut data-pin-description en deze waarde dus te selecteren. Hoe je de data-pin-description toevoegt aan een afbeelding via HTML-code kun je lezen in het bericht Verbeter je oude blogposts en krijg meer bezoekers onder het kopje Pinterest data-pin-description. Je kunt ook de plugin “Meta for Pinterest” installeren, dan krijg je bij de instellingen van een afbeelding een hokje om dit in te vullen.

jQuery Pin It Button visual

Ook kun je hier kiezen wat voor afbeelding er gebruikt moet worden (niet alle afbeeldingen zijn beschikbaar in de gratis versie) en kun je hier de grootte van de knop kiezen. De optie “Pin linked URL” is een belangrijke. Deze zou ik standaard uit zetten. Hij zorgt ervoor dat als de afbeelding ergens naartoe linkt, dat dit linkadres gebruikt wordt in plaats van het linkadres van de pagina waar je op zit en dat is waarschijnlijk niet wat je wilt.  Verder naar beneden kun je nog de positie van de knop op de afbeelding instellen en de marges.

Vergeet niet je instellingen op te slaan met de knop “Save changes”.

Zo installeer je de Pinterest bewaarknop op Blogger-blogs (via HTML)

Voor het instellen van de Pinterest bewaarknop in Blogger moet je een kleine aanpassing doen in het template.

Het is eigenlijk een kleine toevoeging aan de script-tag van pinit.js. Als je Pinterest widgets gebruikt, heb je pinit.js al toegevoegd en moet je deze hele tag (<script async defer src=”//assets.pinterest.com/js/pinit.js”></script>) vervangen door onderstaand stukje code.

Heb je pinit.js nog niet toegevoegd, dan kun je gewoon de volgende stappen uitvoeren:

  • Ga naar “Thema” en klik op de knop “HTML bewerken”.
  • Selecteer alle code, kopieer deze en plak het in een leeg kladblokbestand. Zo heb je een back-up mocht er iets niet goed gaan.
  • Klik ergens in de code, druk op CTRL+F en zoek naar </body>. Gebruik hiervoor het zoekvakje rechtsboven in het codevak.
  • Plak de volgende code boven de afsluitende body tag (</body>):
    <script async defer data-pin-hover=”true” data-pin-tall=”true” data-pin-round=”true” src=”//assets.pinterest.com/js/pinit.js”></script>
  • Druk op “Thema opslaan”.

pinterest widgets pinit js blogger

Hopelijk heb je nu de Pinterest bewaarknop geïnstalleerd op je blog of website en heb je het wat makkelijker gemaakt voor je bezoekers om je content op Pinterest te bewaren. Mocht je er niet uitkomen, laat het dan weten in de reactie, dan gaan we het samen oplossen.


Wil je meer Pinterest-tips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief:


Bewaar voor later op Pinterest:

pinterest bewaarknop
handleiding bewaarknop pinterest

Opmerkingen (6)

Voor mijn werk wil ik een pinterest plugin/social share plugin installeren die alleen betrekking heeft op de afbeeldingen op onze website en dus niet op de teksten.
De bedoeling is dan dat je bij alle afbeeldingen bij een mouse over een pin logo / social share ziet.

Het probleem waar ik steeds tegen aan loop is dat het wel werkt in chrome en niet in firefox en internet explorer.
Nu is het feit wel dat er in chrome een pinterest extensie is geinstalleerd in de browser zelf.

Ik heb netjes alle info uit deze blog gevolgd maar het werkt nog steeds niet.

Hoi Bianca, wil je mijn even een mail sturen met het adres van de website waar het om gaat? Dat kan naar fleur@pinexpert.nl.

Hi!
Ik ben bezig om de knop over mijn afbeeldingen te laten komen, alleen kom ik er niet helemaal uit.
De stappen heb ik gevolgd en alsnog krijg ik die link niet over mijn afbeeldingen heen.
Zou jij mij misschien kunnen helpen?

Hoi Rosanne, wil je mij een mail sturen? Of een bericht via mijn Facebook-pagina, dat kan ook (https://www.facebook.com/pinexpert/).

Hoi Fleur,
Ik wil de pinterest bewaarknop downloaden op mijn computer. Ik gebruik microsoft edge. Om die bewaarknop te downloaden wordt ik naar de microsoft store geleid naar een pagina die niet meer bestaat.
Weet jij hoe ik de pinterest bewaarknop kan downloaden? (microsoft edge)
Dank alvast!
Audrey

Hi Audrey, bedankt voor je vraag. Ik heb even gezocht in de Microsoft Store, maar het lijkt er op dat de Pinterest bewaarknop helaas verdwenen is. Ik heb een berichtje aan de helpdesk van Pinterest gestuurd. Als ik meer weet, zal ik het onder deze reacties plaatsen. Take care, Fleur

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge