Scroll Top

Pinterest bord secties – gebruiken of niet?

Sinds een jaar kun je Pinterest bord secties gebruiken. Dit heeft verschillende voor- en nadelen. In dit bericht staat wat deze secties zijn, hoe ze werken en waarom je ze beter nog niet kunt gebruiken.

pinterest bord secties facebook

Wat zijn Pinterest bord secties?

Sinds november 2017 kun je in Pinterest gebruik maken van bord secties. Dit is een manier om de pins op een Pinterest bord onder te verdelen in categorieën. Heb je bijvoorbeeld een bord over knutselen met kinderen, dan zou je secties aan kunnen maken met klei, slijm, papierknutsels, verf, etc. Je kunt een sectie aanmaken zodra je op een bord bent. Op de website doe je dit via het plusje en dan op “Sectie toevoegen”. Via de app zie je de optie “+ Voeg sectie toe” boven je pins of secties op een bord staan.

pinterest bord sectie toevoegen website app

Vervolgens kun je bij het opslaan of bewerken van een pin aangeven in welke sectie deze zou moeten staan. Ook kun je met de optie rangschikken tot 50 pins tegelijk in een sectie plaatsen. Je kunt de volgorde van de secties aanpassen door ze te verslepen, net als de borden. Dit werkt zowel op de site als in de app. Alle pins die je verplaatst zullen als eerste in je sectie (of weer op je bord, als je ze terugzet) verschijnen, het maakt dus niet uit hoe oud je pin was. Dit is niet terug te zien in je pinoverzicht (hier staan je bewaarde pins op chronologische volgorde).

De sectie is te vinden door een uitbreiding van de bord-url; bijvoorbeeld de sectie printables op mijn bord mizflurry.nl geeft de url: https://nl.pinterest.com/mizflurry/mizflurrynl/printables/.

Voordelen Pinterest bord secties

Een van de voordelen van het gebruiken van Pinterest bord secties is de gebruiksvriendelijkheid als iemand je bord bezoekt en het een bord met een breed onderwerp is, bijvoorbeeld kerst. Door het gebruik van secties zoals bijvoorbeeld recepten, knutselen, decoratie, etc. kan men dan makkelijker pins vinden. Er zijn echter niet zoveel mensen die daadwerkelijk op je borden komen kijken.

Daarnaast kan het ook voor jezelf makkelijk zijn om sneller pins terug te vinden, bijvoorbeeld als je pins wil gaan inplannen via Tailwind.

Het staat heel netjes en georganiseerd. Ook heb je minder borden om actief te houden en Pinterest wil graag dat alle borden op je profiel actief zijn.

Nadelen Pinterest bord secties

De Pinterest bord secties worden (nog) niet mee genomen in het zoek-algoritme van Pinterest. Je kunt bij de secties alleen een naam opgeven en geen beschrijving. En juist die beschrijving is belangrijk omdat je die beter kunt optimaliseren voor de zoekresultaten (door zoekwoorden toe te voegen).

Omdat ze nu nog niet veel waarde voor de vindbaarheid van pins toevoegen, is het nog niet mogelijk om via Tailwind pins in secties te laten inplannen. Dit is erg onhandig.

Het is veel werk om alles over te zetten. Zeker als je van plan bent om te controleren of alle links wel naar een goede bron linken en er een redelijke beschrijving bijstaat.

Wel of niet gebruiken?

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er twee grote nadelen tegen kleinere voordelen. Op dit moment raad ik je af om secties te gebruiken. Je kunt beter specifiekere niche borden met goede keywords aanmaken, dan heb je meer kans dat je pins worden gevonden. En deze kun je gewoon gebruiken bij het inplannen met Tailwind.

Wat betreft het actief houden van de borden; dat is belangrijk, maar je kunt de archiveer-functie gebruiken voor borden waar je even niet zo veel pins op bewaart (bijvoorbeeld seizoensborden). Die kun je altijd weer actief maken als je ze weer nodig hebt.

Let wel op als je de secties gaat verwijderen. Zorg dat je eerst alle pins weer terug naar het bord of een ander bord verplaatst, anders ben je je pins kwijt. Het is niet zo dat als je een sectie verwijderd dat ze automatisch op het hoofdbord terecht komen. Je verwijdert de sectie en alle pins die er in staan.

De enige plek waarop ik secties wel handig vind, is op je blogbord. Dit is vaak een wat breder bord en hier kun je de bord secties hetzelfde laten zijn als de categorieën op je website bijvoorbeeld. Mocht iemand op je bord komen dan kan die persoon gelijk zien waar je allemaal over blogt en makkelijk pins binnen een bepaald onderwerp bekijken. Ook kan dit voor jezelf heel handig zijn als je pins gaat inplannen via Tailwind.


GRATIS PRINTABLE MET TIPS VOOR PERFECTE PINTEREST-PINS

En nog veel meer Pinterest tips:


De Pinterest bord secties zijn dus vooral handig voor persoonlijk gebruik en ze verhogen de gebruiksvriendelijkheid voor de gebruikers die op je bord komen. Ze voegen op dit moment nog niets toe aan het gevonden worden op Pinterest en zijn helaas niet te gebruiken in Tailwind. Daarom zou ik ze voor nu even laten zitten en je aandacht en tijd op andere dingen richten.

bord secties gebruiken pinterest

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge