Scroll Top

Netjes afbeeldingen insluiten: embed etiquette voor bloggers

Collage blogberichten doen het vaak erg goed op Pinterest en zijn een leuke manier om meer verkeer op je blog te krijgen. Dit zijn berichten waarin gelinkt wordt naar verschillende blogs over een bepaald onderwerp. Vrijwel altijd met een foto erbij. En daar zit een heikel punt. Want waarschijnlijk weet je wel dat je niet zomaar de foto van iemand anders mag gebruiken, in verband met copyright en auteursrecht. Een oplossing is het afbeeldingen insluiten (embedden) in je blogpost. Maar daar zijn niet alle bloggers even blij mee. Tijd voor een embed etiquette dus, want er is niets mis met embedden, mits het goed en netjes gedaan wordt.

embed etiquette afbeeldingen insluiten fb

Wat is afbeeldingen insluiten?

Embedden is een legale manier om andermans afbeeldingen te gebruiken op je blog of website. Je kunt dus niet in de problemen komen of aangeklaagd worden als je foto’s op deze manier in je bericht zet. Door in de HTML-code te verwijzen naar de oorspronkelijke bron ben je de content niet opnieuw aan het delen.

Ben je handig met HTML dan sluit je zo afbeeldingen in: je klikt met je rechtermuisknop op de afbeelding die je wilt insluiten en vervolgens kies je voor “adres van afbeelding kopiëren” uit de dropdown die verschijnt. Deze link plak je bij het src-attribuut van de img-tag. Dus: <img src=”adres_van_afbeelding.jpg” />

Je kunt ook afbeeldingen insluiten via de media uploaders van WordPress en Blogger. Kopieer weer eerst het adres van de afbeelding via de rechtermuisknopklik. Doe hetzelfde als wanneer je een foto gaat uploaden, maar kies nu voor “Invoegen via URL” of “Van een URL” en plak de URL in het vakje.

afbeeldingen insluiten wordpress

afbeelding insluiten blogger

 

Gerelateerd: Iets van Pinterest embedden doe je zo.

Voordelen afbeelding embedden

Als je een afbeelding insluit kun je geen gezeur met copyright of auteursrecht krijgen, als je maar kunt aantonen in je broncode dat de foto embedded is.

Omdat dit legaal is, hoef je geen toestemming te vragen. Dit kan tijd schelen bij het maken van een blog post. Bloggers vinden het echter wel fijn als je dat wel doet (toestemming vragen).

Als je een round up post maakt, of voor een ander bericht een foto embed, en je geeft op de juiste manier credits aan de originele bron, dan maak je eigenlijk gratis reclame voor ze. Verschijnt je foto in een roundup, dan kun je het als een eer zien dat je bent uitgekozen om in een lijstje met favorieten te staan.  En je hebt waarschijnlijk een goede link naar je site erbij (SEO-technisch gezien).

Nadelen afbeelding embedden

Je hebt geen controle over de afbeelding. Mocht de site offline gaan of de afbeelding verplaatsen, dan zie je een kapotte afbeelding. Dus controleer je berichten regelmatig.

Als je nergens de bron noemt, dan is het op het oog niet zichtbaar dat het om een embedded afbeelding gaat. Je kunt het alleen zien als je de broncode bekijkt en wie doet dat nou?

Laadtijd

En dan is er nog de kwestie laadtijd. Veel bloggers noemen dit als nadeel van het insluiten van een afbeelding, omdat het hen laadtijd zou kosten. Ik zie het zo: als er naar je gelinkt wordt door een kleine site valt dit wel mee. En als er naar je gelinkt wordt door een grote site, dan zou ik vooral heel erg blij zijn, want dit betekent waarschijnlijk een goede backlink van een site met een hogere SEO-ranking en veel verkeer naar je blog. Dat is dat beetje laadtijd je wel waard, toch?

Embed etiquette

Toch is afbeeldingen insluiten op je blog wel een beetje een schemergebied. Ondanks dat het niet strafbaar is, kun je het wel veel netter doen dan enkel de afbeeldingsbron plakken in je HTML-code en boze bloggers voorkomen. Als je de volgende aanbevelingen in acht neemt, zul je niet snel in de problemen komen:

Geef altijd credits!

Link naar het originele bericht waar je de afbeelding vandaan hebt, liefst met een aardig woordje en/of reden waarom je deze foto gebruikt erbij.

Gebruik een anchor tekst (de tekst die klikbaar is) die goed weergeeft waar de post overgaat (bijvoorbeeld de titel van het bericht) en niet het standaard “bron” of “lees meer”. Dit is beter SEO-technisch gezien.

Doe niet kinderachtig en maak de links follow. Je wordt niet betaald of zo dus er is geen reden voor een no follow.

Zorg ook dat de foto naar het originele bericht linkt. Als er dan op de foto geklikt wordt, worden ze doorverwezen naar de originele bron. Kies hiervoor het adres van de pagina waar je de afbeelding op gevonden hebt. In WordPress kun je dit doen door te klikken op “Aangepaste URL” bij “Link naar”. Deze opties verschijnen zodra je de URL geplakt hebt.

afbeelding embedden linken naar originele bron wordpress

In Blogger of bij andere websites kun je dit in de HTML aanpassen. De code zal er ongeveer zo uitzien:
<a href=”adres_van_blog.html”> <img src=”adres_van_afbeelding.jpg” /></a>

Het adres van de pagina waar je de foto gevonden hebt, plak je dus tussen de aanhalingstekens bij href=.

Pinterest en collage-posts

Als je de foto in een Pinterest-collage, de pinafbeelding, wilt gebruiken, vraag dan toestemming. Nu ben je de afbeelding wel opnieuw aan het delen en ga je gebruik maken van de beeldrechten van iemand anders. Dit is strafbaar zonder expliciete toestemming.

Bewaar alleen de collage-afbeelding op Pinterest, gebruik nooit de afbeelding van iemand anders om jou verkeer te laten opleveren. Je kunt voorkomen dat andere mensen de afbeelding pinnen op deze manier:

Voeg data-pin-nopin=”true” toe aan de img-tag, voorbeeld:

<img src=”adres_van_afbeelding.jpg” data-pin-nopin=”true”/>

Of laat Pinterest de collage afbeelding gebruiken. Die voeg je automatisch zo toe:

  1. Voeg data-pin-media=”” toe aan de img-tag
  2. Kopieer de afbeeldings-url van je collage-pinafbeelding
  3. Plak de afbeeldings-url tussen de aanhalingstekens

Zodra iemand nu deze afbeelding wil bewaren op Pinterest, zal automatisch de collage-afbeelding hiervoor in de plaats gebruikt worden.

Bovenstaande techniek staat uitgebreider uitgelegd in dit bericht: Pinterest-pins voorbereiden met HTML-code

(Dit kun je trouwens ook bij je liggende afbeeldingen doen, zodat die niet op Pinterest terecht komen, maar je mooi gedesignde pinafbeelding wel.)

Overige aanbevelingen afbeeldingen insluiten

Bloggers vinden het fijn als je toestemming vraagt als je hun foto gaat gebruiken, dus wil je het helemaal goed doen, vraag die dan ook. Maar als je de foto niet in je pinafbeelding of uitgelichte afbeelding gebruikt en je netjes linkt (en eventueel tagt op social media), dan zit je in principe ook goed.

Zorg dat je de echte originele bron achterhaalt. Dit is níet Google, Pinterest of Welke bijvoorbeeld. Laatst kwam ik van de ene roundup post in de andere terecht toen ik de bronnen aanklikte. Dat is ook niet goed.

 

embed etiquette bloggers

In dit bericht kon je lezen wat afbeeldingen insluiten is, wat de voor- en nadelen hiervan zijn, hoe je afbeeldingen kunt embedden en wat de best practices zijn op dit gebied. Heb jij nog aanvullingen? Laat ze hieronder achter bij de opmerkingen.


Wil je meer Pinterest-tips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief:


Bewaar voor later op Pinterest:

afbeeldingen insluiten etiquette bloggers pinterest

Een opmerking achterlaten

CommentLuv badge