Pinterest Community’s – Wat is het en wat kun je ermee?

Pinterest heeft iets nieuws: Pinterest community’s. In dit bericht vertel ik je wat er nu bekend is over de community’s, waar je ze voor kunt gebruiken en op welke manier. Op het eind toon ik een overzicht van de Nederlandse community’s die er al zijn en je mag links naar eigen community’s achter laten onder dit bericht.

Pinterest communities facebook

Nieuwe functie Pinterest – community’s

Pinterest heeft een nieuwe functie uitgerold, namelijk Pinterest community’s. Of communities, volgens mij zijn ze er zelf nog niet helemaal uit hoe ze het schrijven, want ik kom ze beiden tegen (of is dat iets met de vertaling naar het Nederlands?). Het lijkt het (langverwachte) antwoord van Pinterest op de groepsborden die door bloggers massaal verkeerd gebruikt werden/worden. (Pinterest had die ooit bedacht voor pinners om samen te werken en niet als promotie-tool voor content makers.)

Voordat ik verder ga, wil ik even melden dat de functie nog erg nieuw is en dat er nog heel veel onbekend is. Dit is wat ik er nu van weet en wat ik graag met je wil delen. Er is geen richtlijn vanuit Pinterest hoe de community’s te gebruiken.Zo is het bijvoorbeeld nog onduidelijk of er een maximaal aantal is per account. Daar lijkt het nu wel op. Ik heb meer dan 50 community’s aangemaakt en als ik er nu één bij wil maken, krijg ik de melding dat ik het maximale aantal heb bereikt. Ook heb ik het gerucht gelezen dat alle community’s verwijderd zijn bij gebruikers die er meer dan drie hadden. Ik heb daar nog niets van gemerkt, maar ik ben een goed proefkonijn met mijn 50+ ;-P Ik hou je op de hoogte.

De komende weken zal er meer duidelijk worden en zal ik dit bericht waar nodig aanpassen en aanvullen.

pinterest communities overzicht

Pinterest nu ook sociaal?

Pinterest staat vaak in het rijtje met social media links, maar eigenlijk was het tot nu toe niet echt een sociaal netwerk. Meer een visuele zoekmachine en online prikbord voor gave ideeën. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Met deze nieuwe functie wordt het mogelijk om veel meer interactie te hebben met andere pinners en bloggers binnen eenzelfde niche. De Pinterest community’s lijken een kruising tussen Facebook groepen, Google+ communities, Tailwind tribes en Pinterest groepsborden. Je kunt reageren op een “forum-manier”, dus op draadjes zeg maar. Alle bijdragen en reacties in een community kunnen geliked worden met een hartje of je kun reageren.

pinterest community thread

Voor nu heeft Pinterest de optie uitgezet om je eigen content/pins te delen in een community. Zo willen ze graag interactie en discussies in de community’s stimuleren en voorkomen dat ze gespamd worden door bloggers en content makers. Uiteindelijk willen ze dit wel weer aan gaan zetten en dan geven ze als richtlijn aan om een 10 op 1 ratio aan te houden. Dus voor iedere ‘self promotional post’ die je in een community plaatst zou je tien keer moeten reageren, liken of een bericht starten.

Dit valt je misschien tegen, in mijn Facebookgroep hoorde ik al “maar ik vind het juist zo fijn dat je op Pinterest niet sociaal hoeft te zijn” en “nog iets om bij te houden en we hebben al zoveel te doen”. Dat snap ik helemaal. Niemand zit op extra werk te wachten. Maar ik zie ook mogelijkheden. Je kunt nu rechtstreeks in contact komen met je doelgroep en vragen stellen. Zit je te twijfelen welk onderwerp je moet kiezen voor een nieuwe blogpost? Gooi het in de community en je krijgt waarschijnlijk snel het juiste antwoord van je community.

Wat is een Pinterest community?

Pinterest community’s gaan over een bepaald onderwerp. Je kunt pins, links of gewoon tekst achterlaten in de community. Anderen kunnen dit liken of er op reageren.

De beheerder kan leden uitnodigen. Maar er is ook een zoekfunctie en je kunt jezelf makkelijk lid maken en direct beginnen met posten. Dit is een groot voordeel ten opzichte van hoe het met groepsborden ging.

Dat alles zo open staat is natuurlijk wel een risico voor spam, maar toch denk ik dat dit goed is. Hoelang heb je wel eens zitten wachten op de uitnodiging voor een groepsbord? Of kwam die uiteindelijk helemaal niet? Daar heb je nu geen last meer van. Toen ik de cursus Intranet Ontwerp op de HU gaf, gaf ik altijd als richtlijn mee om zoveel mogelijk open te zetten, opdat mensen zoveel mogelijk kunnen delen. Dingen dichtgooien kan altijd nog, als het fout loopt. Bij de community’s kun je gebruikers in dat geval verbannen.

Deze nieuwe Pinterest ontwikkeling staat echt nog in de kinderschoenen. Je moet eigenlijk eerst uitgenodigd worden voor een community voordat de functie zichtbaar wordt in de Pinterest app of op de Pinterest site. En ze komen nu nog niet naar boven in de zoekresultaten bijvoorbeeld, ik verwacht wel dat dit de komende tijd zal veranderen.

pinterest communitys app site

 

Kun je eenmaal de knop Community zien, dan kun je ze ook aanmaken. Hiervoor is het belangrijk om alles in te vullen; titel, beschrijving en omslagfoto. En wat ook handig is om te weten: is een community aangemaakt, dan kan niemand anders die naam meer gebruiken.

Hoe gebruik Pinterest community’s?

Op basis van wat ik uitgeprobeerd en snel heb onderzocht, kom ik tot de volgende aanbevelingen hoe je de community’s kunt gebruiken. Dit kan volgende week weer anders zijn, maar voor nu biedt het je wellicht wat houvast.

Posten in community’s

– Als je een bericht achter wil laten: zoek een van je eigen pin op. Liever een pin dan een link, want een link heeft geen plaatje. (En een pin is makkelijker te repinnen.) NB Eigen pins toevoegen lukt nu dus even niet. Maar deze manier kun je nog steeds gebruiken voor het toevoegen van pins van anderen. Het is dan handig om die persoon gelijk te taggen met een @ + gebruikersnaam.- Vanuit een pin heb je ook de optie “Delen in community”.

– Schrijf een beschrijving boven de pin. Kopieer bijvoorbeeld de bestaande pin-beschrijving.

– Je kunt ook content van anderen delen. Let er hierbij alsjeblieft op dat er een bron bij zit en dat dit naar de originele bron leidt. Niets zo irritant als een pin zonder bron, of een verkeerde bron zoals een Welke-link die alsnog nergens naar toe gaat.

Lid worden van community’s

– Lid worden van community’s kan heel eenvoudig door ze op te zoeken via de ingebouwde zoekfunctie. Als je dan klikt op een community, zie je rechtsboven een knop met lid worden.

– Zie je de optie niet? Het kan zijn dat je deze mogelijkheid wel op je telefoon ziet (of juist andersom; wel op laptop/pc en niet op mobiel, een kwestie van even uitproberen).

– Zie je de optie helemaal nergens? Klik dan op één van de links in het overzicht hier beneden. Als je eenmaal lid bent van een community zou alles goed moeten komen (al kan het wel tot 1 uur duren).

– Werkt het klikken op een link ook niet? Laat dan je Pinterest-gebruikersnaam achter in een reactie en één community waar je graag lid van zou willen worden, dan voeg ik je toe.

Community’s aanmaken

– Wil je een community aanmaken? Zoek eerst eens op welke comminity’s er al zijn over dat onderwerp (en sluit je aan). Daarnaast kun je altijd voor een specifiekere niche gaan (denk longtail keywords-achtige namen). Bijvoorbeeld: traktaties bestaan al, maar gezonde traktaties nodig niet.

– Zorg dat je alle onderdelen invult, dus titel, beschrijving en afbeelding. Soms krijg je een foutmelding bij het opslaan, over het afbeeldingsformat. Nog een keer klikken lost dit probleem meestal op.

– Community regels, het lijkt een goed idee om in de beschrijving van de community wat regels op te schrijven. Zo kun je proberen spam te voorkomen en is het ook duidelijk wanneer mensen verbannen kunnen worden. Een bericht met regels kunt je ook vastzetten bovenaan de community.

– Waarschijnlijk worden keywords ook belangrijk in deze omschrijving, vooral wanneer ze zichtbaar worden in de gewone zoekresultaten. Op dit moment worden de woorden uit de beschrijving nog niet meegenomen in de zoekfunctie naar community’s.

Community’s gebruiken

– Pinterest wil graag dat de Pinterest community’s een plek worden voor discussie en met interactie tussen de gebruikers (dus ook/juist de niet content creators). Beheer je een community, gooi dan regelmatig (minstens 1 keer per dag) een vraag in de groep. Als lid van een community, reageer op de vragen en we kunnen natuurlijk wel elkaars content delen 🙂

– Maak ook zeker een topic aan waarin leden zich kunnen voorstellen.

– Nodig niet alleen bloggers uit, maar ook gewone (actieve) Pinterestgebruikers. Op deze manier kun je juist meer te weten komen over je doelgroep. Heb je bijvoorbeeld een community over gezonde traktaties en een bord over gezonde traktaties, dan kun je de volgers van dit bord bijvoorbeeld uitnodigen.

– Leden mogen ook topics starten.

En tot slot: wees actief in de community! Deel likes uit, reageer, start topics en repin. Zo kunnen we elkaar helpen groeien.

Lijst met (Nederlandse) Pinterest community’s

WordPresstips
Bloggertips
Nederlandstalige bloggers
Tailwindtips
Blogtips
Pinteresttips
Rockabilly
Mama
Legotips
Huishouden 
Experimenten
Traktaties
Kinderfeestjes
Gratis Printables
DIY projecten
Dreumes
Opvoeding
Uitjes
Kinderfeestjes
Oud en Nieuw
Dierendag 
Vaderdag
Moederdag
Koningsdag 
Sint Maarten
Pasen
Carnaval
Valentijnsdag
Tekenen
Lente
Winter Nederland
Herfst
Zomer
Spelletjes
Creatief
Buiten spelen
Sensopatisch spel
Vakantie
Creatieve blogs
Mama blogs
Slijm
Knutselen met kinderen
Gezonde recepten
Computerspellen
Kleuters
Peuters
Basisschool
Kinderen
Speel-ideeën
Cadeau-ideeën
Speelgoed
Knutselen
Feest
Verjaardag
Sinterklaas
Kerstmis
Activiteiten voor kinderen
Haken
Recepten
Illustratie
Pentekeningen
Waterverf
Aquarelleer
Mixed Media Nederlands
Hairstyling
Make-up
Food for Foodies
Parties
Vintage |

Pinterest Community’s – wat moet ik ermee?

Ik hoop dat het nu wat duidelijker is wat Pinterest Community’s inhouden. De vraag is nu of je mee gaat doen met de community’s. Wat levert het voor jou en je blog op? Ik denk dat je op korte termijn nog niet veel van de invloed van community’s op je bezoekersaantallen gaat merken. Dat heeft even tijd nodig en zolang Pinterest nog bezig is met uitrollen, is het ook nog niet bekend bij ‘het grote publiek’. Maar zodra dat wel zo wordt, is het handig om er bij/er in te zitten. Want ik verwacht wel dat dit de “go to-plaats” wordt voor gebruikers om nieuwe en goede content over een onderwerp te vinden en vragen te stellen. Ook zou ik in ieder geval de community rond je blognaam aanmaken, dan heb je die in ieder geval in je beheer. En nog een paar community’s (voor nu denk ik maximaal 5) die goed bij jouw niche passen. Voor de rest is het afwachten en uitproberen. In mijn Facebookgroep Pinterest voor Nederlandstalige Bloggers houden we de ontwikkelingen in de gaten en proberen we dingen uit. Je bent van harte welkom om hiervan lid te worden (als je een blogger of content creator bent).

Heb jij Pinterest community’s aangemaakt? Laat dan je link(s) achter als reactie onder dit bericht.

Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht 😉 Alvast bedankt!

pinterest communitys communities
hit counter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge